28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Serviciul de recunoaştere facială al FBI nu protejează suficient viaţa privată
Serviciul de recunoaştere facială al FBI nu protejează suficient viaţa privată

Baza de date care conţine peste 400 de milioane de fotografii de care se serveşte Poliţia federală a SUA (FBI) pentru recunoaştere facială nu comportă destule obstacole pentru a proteja viaţa privată a americanilor, potrivit unui raport al Curţii de conturi a SUA, citat de AFP.
Această imensă bază de date, care permite în special anchetatorilor să găsească chipurile suspecţilor, „este mult mai mare decât ceea ce înţeleseserăm noi” şi „ridică semne de întrebare asupra riscului ca americani inocenţi să se regăsească prin inadvertenţă în anchete penale”, a explicat senatorul Al Franken, care ceruse acest document.
Raportul întocmit de Government Accountability Office (GAO, echivalentul Curţii de conturi) şi publicat miercuri a relevat că FBI posedă 30 de milioane de fotografii ale criminalilor, dar şi 140 de milioane de fotografii ale solicitanţilor străini de vize.
Baza de date mai cuprinde fotografii ale permiselor de conducere din 16 state şi 6,7 milioane de fotografii ale unor indivizi deţinuţi în străinătate, provenite din sistemul de identificare al Departamentului Apărării.
FBI poate astfel să utilizeze fotografia unei persoane neidentificate pentru a stabili dacă ea este deja obiectul unei anchete şi să ajute forţele de ordine locale.
Dar FBI nu a evaluat suficient erorile potenţiale ale procedeului. „FBI ar trebui să evalueze mai întâi justeţea sistemului său şi să protejeze mai bine viaţa privată”, estimează GAO.
Din acest punct de vedere, Poliţia federală nu a făcut destul pentru a împiedica faptul ca rezultate „fals pozitive” să determine autorităţile să ia drept ţintă persoane inocente, insistă GAO.
„Justeţea unui sistem poate avea un impact semnificativ asupra vieţii private a unei persoane şi a libertăţilor sale individuale”, astfel încât rata de eroare trebuie analizată „înaintea desfăşurării sistemului”, a adăugat Curtea de conturi.
„FBI nu a făcut destul pentru a-şi examina propria tehnologie de recunoaştere facială şi cele ale altor forţe de ordine şi nu a luat măsuri adecvate pentru a se asigura de exactitatea acestei tehnologii”, a estimat Franken.
„Fiind o tehnologie nouă, este important ca nu doar FBI, ci şi opinia publică să fie informate despre limitele sale”, a afirmat Jay Stanley de la puternica Asociaţie de apărare a libertăţilor individuale ACLU.
„Dacă există erori, aceasta înseamnă că unele persoane pot fi identificate fals drept criminali şi să se regăsească sub puternicul microscop al anchetatorilor FBI. Nu numai că aceasta le violează viaţa privată, ci le expune şi unor acuzaţii false”, a adăugat reprezentantul ACLU.


Articole înrudite