Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că România, Letonia şi Lituania se îndreaptă spre îndeplinirea obiectivului Alianţei Nord-Atlantice privind alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare, relatează agenţia Reuters.
Aliaţii europeni şi Canada au crescut cheltuielile pentru apărare cu 3,8% anul trecut, respectiv cu circa 10 miliarde de dolari mai mult decât în 2015, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles, în timp ce alianţa încearcă să pună capăt unei perioade de ani de zile de reduceri.
Preşedintele american Donald Trump a criticat aspru cheltuielile pentru apărare ale aliaţilor europeni, spunând în această lună că membrii NATO trebuie să-şi onoreze ''contribuţiile financiare complete şi adecvate'', cu toate că majorarea de anul trecut este un răspuns mai larg la anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea şi la preocupările referitoare la militantismul islamist.
''Facem un pas semnificativ înainte, dar avem un drum lung de parcurs. Aceasta nu este suficient'', a declarat Stoltenberg, adăugând că Donald Trump a subliniat necesitatea unor cheltuieli mai mari pentru apărare, în cadrul a două convorbiri telefonice pe care cei doi le-au avut.
România, Letonia şi Lituania se îndreaptă spre obiectivul Alianţei Nord-Atlantice privind alocarea a cel puţin 2 % din PIB pentru apărare. Germania îşi sporeşte şi ea cheltuielile, a afirmat Stoltenberg. În 2015 însă doar Marea Britanie, Polonia, Grecia şi Estonia au îndeplinit obiectivul de 2%.
''Lucrurile sunt în continuare amestecate, unii dintre aliaţi sunt într-adevăr în dificultate'', a declarat Stoltenberg, când a fost întrebat despre constrângerile bugetare din Italia, care se străduieşte să-şi reducă deficitul bugetar ca urmare a crizei din zona euro.
Stoltenberg, care se va întâlni cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov la sfârşitul acestei săptămâni la conferinţa pe probleme de securitate de la Munchen (Germania), a mai spus că se aşteaptă ca problema cheltuielilor pentru apărare ale Europei să fie una dintre principalele teme la summitul NATO ce va avea loc în luna mai la Bruxelles şi la care va participa şi Donald Trump.