România are nevoie de Basarabia măcar pentru a învăţa să-şi iubească copiii, să nu-i semene pe toate drumurile, iar salvarea noastră poate veni numai dacă va avea loc schimbarea din rădăcină a clasei politice, şi la Chişinău, şi la Bucureşti, consideră Ion Ungureanu, om de cultură, actor şi regizor, unul din pilonii culturii şi simţirii româneşti din Basarabia.
''Salvarea noastră poate veni numai dacă va avea loc schimbarea clasei politice şi aceasta din rădăcină. Astăzi, după 20 de ani, devine tot mai clar că la putere trebuie să vină oameni care nu ştiu ce înseamnă să fii sclav. Nu întâmplător Moise şi-a rătăcit triburile timp de 40 de ani în pustiu, până când au dispărut cei care ştiau ce înseamnă să umbli cu capul plecat. Numai cu oameni liberi putea să construiască o ţară, să apară un popor biblic, creând marele regat al evreilor din antichitate. Deci, trebuie schimbată clasa politică din rădăcină. Şi cea din Republica Moldva, şi cea din România, pentru că ambele clase politice vin din epoca ocupaţiei sovietice'', a apreciat fostul ministru al culturii în perioada 1990-1994, în cadrul unei emisiuni difuzate la postul de radio Vocea Basarabiei şi dedicate împliniri a 200 de ani de la răpirea Basarabiei de către Rusia ţaristă.
Ion Ungureanu s-a referit în continuare la anul 1812, când Basarabia a fost anexată de către imperiul rus şi la faptul că ruşii insistă şi astăzi că au eliberat Basarabia şi în 1812 şi în 1940 şi că românii au fost ocupanţi. ''În 1812, ruşii, creştin-ortodocşi, ne-au rupt Þara în două şi, dacă ruşii şi astăzi insistă că ne-au eliberat, rupându-ne Þara în două în 1812, şi în 1940, când au venit cu tancurile, iarăşi nechemaţi de nimeni, atunci nu ne rămâne decât să ne dorim să ajungă şi ei ca noi. Să vină de exemplu asupra lor chinezii, că sunt de cinci ori mai mulţi, cum sunt şi ruşii de cinci ori mai mulţi ca românii, deci proporţia este aceeaşi. Deci, să vină asupra lor chinezii şi să declare în faţa întregii lumi că i-au eliberat pe ruşi de sub ruşi şi o parte din ruşi să salute aceasta «eliberare», cum o fac «patrioţii» de la noi''.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, fostul ministru al culturii de la Chişinău a apreciat că Rusia şi democraţia sunt două lucruri incompatibile. ''Rusia fără dictatură, fie că se numeşte ţar, fie că se numeşte secretar general, fie că se numeşte astăzi preşedinte, nu poate. Ea are nevoie de dictatură, nu de democraţie, pentru că este un amalgam şi sunt naţiuni atât de diferite, şi atunci se cere o forţă centrală, care să-i adune şi să-i ţină la un loc. Rusia poate fi condusă doar de o mână de fier, pentru că altceva ea nu recunoaşte. A fost de-ajuns să vină la conducerea Rusiei Gorbaciov, un om cu faţă umană, şi în acel moment totul s-a destrămat. Ea (Rusia) nu rezistă, de aici dorul de Putin, de o mână forte''.
În opinia reputatului om de cultură, Rusia trebuie, până la urmă, să se pocăiască, pentru a putea să se salveze. ''Dacă nu se va pocăi, nu are şansa de izbândă şi de salvare. Nu se glumeşte cu lucrurile sfinte, cu legile lăsate de Dumnezeu. Dacă se va pocăi, abia atunci Rusia va fi preţuită şi iubită de popoarele subjugate. Nu atunci când ne bagă cu de-a sila ba secera şi ciocanul, ba aceste benzi bicolore cu însemnul Sfântului Gheorghe (panglici de promovare a imaginii Uniunii Sovietice în legătură cu cel de-Al Doilea Război Mondial, n.red), stârnind numai repulsie în sufletele noastre, uitând un lucru simplu de tot - că dragoste cu sila nu se poate. Este legea biblică - nu face altuia ceea ce nu vrei să ţi se facă ţie''.
Ion Ungureanu a exemplificat în continuare cu afirmaţiile a doi mari scriitori ruşi - Tolstoi, în epoca ţaristă, şi Soljeniţin, în epoca sovietică. ''Amândoi au atras atenţia. Primul - «Nu se poate trăi în minciună». Nu l-au ascultat. Şi unde e Imperiul Rus?. S-a destrămat. Se creează Imperiul sovietic. Apare Soljeniţin şi vine cu un deziderat care îl continuă pe cel al lui Tolstoi şi spune - «Să trăim nu după legile minciunii». Nu l-au ascultat. Unde este URSS? Rusia calcă acum pe aceeaşi greblă. Din nou vine cu minciuna. Mă tem că o să se destrame şi ceea ce a mai rămas''.
Fostul ministru al culturii a vorbit totodată despre viitorul Basarabiei, atrăgând atenţia asupra perspectivei de a ajunge ceea ce a fost dacă se va îndrepta spre Rusia. ''Depinde de noi încotro vrem să mergem. Dacă mergem spre Rusia, avem perspectiva de a ajunge din nou ceea ce am fost, de a ajunge din nou în spaţiul ăsta care nu are altă calitate decât de a te face să te dizolvi în el. Şi atunci se adeveresc tragicele cuvinte ale lui Mihai Eminescu, care a spus că Basarabia e pierdută pentru totdeauna în neagra străinătate. Este o profeţie tragică. De noi depinde ca această profeţie să nu se adeverească''.
În încheierea emisiunii amintite, Ion Ungureanu s-a declarat încrezător în salvarea Basarabiei, salvare care, a subliniat domnia sa, ''va veni prin aplicarea legii lui Dumnezeu, pentru că ea nu este dictată de un stat, este deasupra statelor, iar în faţa lui Dumnezeu toţi suntem egali şi fiecare popor îşi are rostul lui''.