Sistemele balistice montate de SUA, inclusiv cele din Europa, au rolul de a crea capabilităţi pentru lansarea unui atac nuclear contra Rusiei, afirmă generalul Viktor Poznikhir, prim-vicepreşedinte al Departamentului operaţional al armatei ruse, ameninţând ţările care găzduiesc astfel de instalaţii, informează Mediafax. "Instalarea unui sistem balistic în apropierea frontierelor noastre creează potenţialul pentru lansarea unui atac puternic al SUA, de tip nuclear, asupra Rusiei", a declarat generalul Viktor Poznikhir la Conferinţa pentru Securitate Internaţională de la Moscova. Prin dezvoltarea unui astfel de sistem balistic mondial, Washingtonul încearcă şi să obţină potenţialul de a lansa un astfel de atac fără a exista riscul unei riposte împotriva vreunui stat aliat, a subliniat oficialul militar rus, citat de agenţia de presă Tass.
Oficialul militar rus a avertizat naţiunile care găzduiesc sau vor găzdui elemente ale sistemului balistic american că aceste instalaţii militare vor fi ţinte prioritare în cazul unui conflict, subliniind că distrugerea focoaselor nucleare va genera contaminare radioactivă pe termen lung. "Prin urmare, ţările care participă la construirea sistemului balistic al Pentagonului ar putea avea de suferit", a explicat generalul Viktor Poznikhir. Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.
Recent, Administraţia Vladimir Putin l-a convocat pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia. "Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acţiune scurtă şi medie şi a dronelor militare care intră sub incidenţa Tratatului. Ataşatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare", a comunicat Ministerul rus al Apărării. Alianţa Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România şi Polonia, a acuzat Administraţia Rusiei, îndemnând ţările din Europa să evite transformarea continentului în spaţiu de confruntare militară.