28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România a găzduit reuniunea Trio-ului de Preşedinţii ale Consiliului Uniunii Europene România - Finlanda - Croaţia
România a găzduit reuniunea Trio-ului de Preşedinţii ale Consiliului Uniunii Europene România - Finlanda - Croaţia

 

Palatul Victoria a găzduit luni, 22 ianuarie 2018, cea de-a doua reuniune a Trio-ului de Preşedinţii ale Consiliului Uniunii Europene România - Finlanda - Croaţia, care a marcat demararea oficială a dialogului sectorial între cele trei state membre în vederea elaborării programului comun de lucru. Întâlnirea a continuat demersurile începute la Bruxelles, cu ocazia reuniunii la nivel de miniştri care a avut loc la 25 septembrie 2017, la iniţiativa Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
Partenerii au fost reprezentaţi la discuţii de Kare Yrjö Halonen, secretar de stat pentru Afaceri Europene la Cabinetul Prim-Ministrului Finlandei şi de Andreja Metelko-Zgombić, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Europene al Croaţiei, în prezenţa lui Gábor Ivan, director al Direcţiei Politică Generală din cadrul Secretariatului General al Consiliului.
Cele trei delegaţii au convenit metodologia de lucru în vederea definitivării calendarului Trio-ului, demarând totodată discuţiile privind temele care ar putea fi incluse în programul comun. A fost reafirmată totodată necesitatea relansării proiectului european şi dorinţa de a aduce o contribuţie de substanţă la dezbaterea europeană pe această temă.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat importanţa dialogului permanent cu cele două state membre şi partenere în vederea asumării unor Preşedinţii de succes, menţionând în context o serie de subiecte de interes european care vor influenţa agenda de priorităţi, precum finalizarea procesului de negociere privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi negocierile vizând Cadrul Financiar Multianual post-2020 sau viitoarele alegeri europene din anul 2019.
„Prioritatea României este să dea dovadă de profesionalism în exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, dar şi să profite de acest moment pentru a-şi îmbunătăţi imaginea şi consolida poziţia în plan european. Purtăm un dialog continuu cu Finlanda şi Croaţia pe tema programului viitorului Trio şi ne vom concentra pe asigurarea implementării unor soluţii incluzive şi durabile, de care să beneficieze toate statele membre“, a declarat Victor Negrescu.
La rândul lor, Kare Yrjö Halonen şi Andreja Metelko-Zgombić au apreciat pozitiv România pentru stadiul avansat în care se află cu pregătirile pentru asumarea mandatului, începând cu 1 ianuarie 2019.
„Dorim să îi asigurăm pe toţi cetăţenii că statul român este pregătit să gestioneze Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene printr-o abordare coerentă, predictibilă şi proactivă. Prezenţa prim-ministrului interimar Mihai-Viorel Fifor la reuniunea Trio-ului a fost exemplul clar că importanţa acestui moment este bine înţeleasă de toţi actorii instituţionali şi politici, iar expertiza în domeniul afacerilor europene a premierului desemnat Viorica Dăncilă va ajuta la consolidarea efortului naţional în vederea pregătirii şi derulării acestui mandat“, a subliniat Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
Informaţii suplimentare:
România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.
Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.
Statele membre care deţin Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene lucrează în grupuri de câte trei, denumite „Trio-uri“. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona, în anul 2009. Trio-ul stabileşte obiective pe termen lung şi pregăteşte o agendă comună, determinând subiectele şi aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni.
Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei ţări îşi pregăteşte propriul său program, mai detaliat, pentru cele şase luni de mandat. Trio-ul de Preşedinţii România - Finlanda - Croaţia prezintă, faţă de alte Trio-uri, specificul de a se întinde pe perioada a două cicluri legislative, urmând a colabora pentru stabilirea obiectivelor pe termen lung şi pregătirea unei agende comune pentru intervalul 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2020.


Articole înrudite