În contextul îmbătrânirii populaţiei şi a provocării reprezentată de îngrijirea unui număr mai mare de persoane vârstnice, Guvernul Marii Britanii a anunţat zilele trecute că roboţii concepuţi pentru a oferi astfel de servicii ar putea fi soluţia pentru asistenţă socială suplimentară, relatează Xinhua, citat de Agerpres.
Guvernul britanic a lansat recent un fond de investiţii în valoare de 44 de milioane de dolari pentru dezvoltarea roboţilor capabili să ofere sprijin şi servicii de îngrijire.
Potrivit estimărilor, până în anul 2040 una din şapte persoane din Marea Britanie va avea peste 75 de ani.
Aşa-numiţii roboţi pentru îngrijire ar putea oferi în viitor sprijin suplimentar sectorului de asistenţă socială în beneficiul persoanelor care au cea mai mare nevoie, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Noul fond va fi cel mai mare program de cercetare din Marea Britanie dedicat în totalitate creării de sisteme autonome şi sigure pentru utilizarea publică, investiţiile putând contribui la conceperea unor roboţi care să îndeplinească sarcini precum ajutarea unei persoane vârstnice să se ridice după ce a căzut şi să cheme ajutor, să livreze mâncare la ora mesei şi chiar să se asigure că aceste persoane îşi administrează medicamentele la ora corectă.
"În prezent, sistemele autonome sunt construite în diverse industrii pentru a rezolva provocările, dar pentru a fi utilizate de către persoane trebuie să fie proiectate pentru a fi de încredere, să ofere siguranţa datelor şi să aibă un set clar de reguli pentru a lua decizii eficiente", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.
Guvernul britanic a investit anterior într-un proiect cu sediul în Bristol, care a dezvoltat deja un prototip de robot numit CHIRON.
CHIRON este proiectat să le ofere vârstnicilor mai multă mobilitate şi să îi ajute în cazul altor deficienţe asociate îmbătrânirii. Robotul ar putea în cele din urmă să ducă la îndeplinire şi alte sarcini, spre exemplu să îi aducă unui pacient o tavă cu mâncare sau băutură sau să ajute persoanele cu probleme de mobilitate să se ridice de pe scaun.
În ultima fază a proiectului Bristol Robotics, oamenii de ştiinţă trebuie să se asigure că aceşti roboţi sunt siguri pentru utilizatori.