28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Retragerea SUA din NATO, analizată în mai multe rânduri de Trump
Retragerea SUA din NATO, analizată în mai multe rânduri de Trump

Preşedintele Donald Trump a analizat în mai multe rânduri, în anul 2018, posibilitatea retragerii Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică, anunţă surse citate de cotidianul The New York Times, informează Mediafax. Oficiali de rang înalt de la Washington au declarat pentru cotidianul The New York Times că în cursul anului 2018 Donald Trump a transmis la mai multe întâlniri private că ar vrea retragerea Statelor Unite din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Foşti şi actuali oficiali se tem că Donald Trump ar putea reveni la această ameninţare în contextul în care este nemulţumit că ţările aliate nu alocă fondurile cerute pentru apărarea comună.
În timpul summitului NATO din vara anului 2018, Donald Trump le-a spus membrilor echipei de securitate naţională că nu vede sensul existenţei Alianţei Nord-Atlantice. În acea perioadă, secretarul Apărării, James Mattis, şi consilierul pentru Securitate Naţională, John Bolton, au depus eforturi peentru a evita o astfel de situaţie, care ar conduce la reducerea semnificativă a influenţei Washingtonului în Europa şi ar consolida poziţia Rusiei. În momentul de faţă, intenţia exprimată de mai multe ori de Donald Trump privind retragerea din NATO generează noi temeri în rândul oficialilor americani, în contextul în care preşedintele SUA insistă pentru derularea în secret a întâlnirilor cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Decizia de retragere a Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică, înfiinţată în anul 1949, "ar fi unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pentru interesele SUA pe care un preşedinte american le-ar face", afirmă Michele A. Flournoy, fost subsecretar al Apărării în timpul Administraţiei Barack Obama. "Ar distruge eforturi depuse de multe administraţii americane, republicane şi democrate, timp de 70 de ani, pentru crearea a ceea ce probabil este cea mai puternică şi cea mai avantajoasă alianţă din istorie. Şi ar fi cel mai sălbatic succes la care ar putea visa Vladimir Putin", a precizat Flournoy. Donald Trump a criticat în mai multe rânduri aliaţi din cadrul NATO pentru că nu alocă suficiente fonduri apărării comune.


Articole înrudite