Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a început ieri - pe fondul unor ample măsuri de securitate - o vizită de stat istorică în Irlanda, prima deplasare de acest fel efectuată de un monarh britanic de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, eveniment produs cu aproape un secol în urmă.
Aproximativ 10.000 de trupe ale poliţiei irlandeze şi ale armatei au fost desfăşurate pe teren, în scopul creării unui dispozitiv de securitate fără precedent pe insulă, pe fondul temerii că grupurile de disidenţi ale Armatei Republicane Irlandeze (IRA), acum inactivă, vor încerca să pună la cale un atentat.
Cu toate că majoritatea cetăţenilor înţeleg că prezenţa reginei Elisabeta a II-a în Irlanda, în perioada marţi - vineri, reflectă normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări, o anumită categorie a populaţiei continuă să privească spre trecut. Din acest motiv, poliţiştii îi supraveghează, alături de militari, pe disidenţii cunoscuţi. Cei mai radicali disidenţi măsoară trecutul recent prin numărul de morţi, de peste 3.000, pe care i-au făcut cele aproape patru decenii de violenţă între catolici şi protestanţii leali coroanei britanice.
Relaţiile dintre Irlanda şi Marea Britanie s-au normalizat total în urma acordului de pace din Vinerea Sfântă (1998), însă faptul că insula este încă împărţită în două jurisdicţii oferă condiţiile prielnice pentru ca un grup redus de disidenţi să menţină lupta armată.