Jim Yong Kim, noul preşedinte al Băncii Mondiale (BM) care şi-a preluat luni mandatul, a cerut Europei să ia „urgent” măsuri pentru a reface stabilitatea economică astfel încât să se evite repercusiunile asupra ţărilor în curs de dezvoltare, transmite AFP.
„Trebuie ca ţările europene să ia urgent măsurile necesare pentru a reface stabilitatea, deoarece acţiunile lor vor avea un impact asupra creşterii economice pe ansamblul regiunilor lumii”, a menţionat într-un comunicat noul şef al BM, desemnat pentru acest post la jumătatea lunii aprilie.
În cursul unei întâlniri cu jurnaliştii la Washington, Kim a adăugat că Banca Mondială „supraveghează îndeaproape situaţia” din Europa, afectată serios de criza datoriilor suverane.
„Prima misiune a Băncii Mondiale în această criză este să facă în aşa fel încât ţările cu venituri mici şi mijlocii să fie protejate”, a subliniat el, referindu-se în special la accesul la educaţie şi siguranţă alimentară.
Oxfam i-a solicitat joia trecută lui Kim să ia de urgenţă măsuri în faţa „gravei ameninţări” pe care criza euro o reprezintă la adresa ţărilor sărace.
În 2011, numai trei din cei 15 mari finanţatori europeni din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-au majorat contribuţia pentru ajutorarea dezvoltării.
Cele mai drastice reduceri au fost semnalate de OCDE din partea Greciei (-39,3%), Spaniei (-32,7%), Austriei (-14,3%) şi Belgiei (-13,3%).
În cursul aceleiaşi conferinţe de presă, Kim a mai afirmat că decizia luată vineri de predecesorul său, Robert Zoellick, de a anula un împrumut în valoare de 1,2 miliarde de dolari acordat Bangladeshului este 'corectă'.
„Suntem extrem de preocupaţi de condiţiile de viaţă ale celor mai sărace persoane din Bangladesh, dar trebuie să subliniez că Banca (Mondială) nu tolerează corupţia”, a spus el.
Banca Mondială a anulat împrumutul acordat pentru construirea unui pod în Bangladesh după ce a făcut cunoscut că deţine „dovezi credibile” referitoare la corupţia din cadrul guvernului de la Dhaka.