22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reprezentanţii opoziţiei din Ucraina îşi exprimă nemulţumirea cu privire la manevrele militare desfăşurate spontan de Federaţia Rusă în zona Mării Negre. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către un reprezentant al partidului naţionalist "Svoboda", Iuri Mihalcişin. "Aceste manevre reprezintă o presiune psihologică asupra Ucrainei, un spectacol de forţă în faţa noastră. Toate acestea înseamnă, de fapt, o descurajare a armatei noastre, a poporului nostru, care şi aşa, din cauza crizei, nu crede foarte mult în stabilitatea ţării" - a declarat deputatul ucrainean. Mihalcişin susţine că desfăşurarea manevrelor militare ruseşti sunt o încercare de a face presiuni asupra preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, "pentru a-l face să devină mai stabil", adăugând că "cu cât aceste exerciţii se vor desfăşura tot mai aproape de teritoriul ucrainean, cu atât este mare ameninţarea la adresa securităţii naţionale a Ucrainei". Deputatul a sugerat că Ministerul de Externe de la Kiev ar trebui să protesteze faţă de aceste manevre militare ale Rusiei, iar Ministerul ucrainean al Apărării să organizeze exerciţii similare. Comentarii negative referitoare la acţiunile Rusiei au fost făcute şi de către Serhi Sobolev, deputat opozant din cadrul partidului ucrainean "Batkivşcina", care a declarat că manevrele militare ruseşti ar trebui să fie coordonate cu conducerea Ucrainei şi că dacă partea ucraineană nu va reacţiona în legătură cu recentele exerciţiile ale Rusiei, "Kievul va demonstra încă o dată cât este de ineficient".
Manevrele militare desfăşurate de Rusia în Marea Neagră au fost organizate la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, ordin dat ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, la ora 4:00, pe data de 28 martie. Serviciul de presă al Ministerului Apărării de la Moscova a explicat că principalul scop al exerciţiilor este verificarea pregătirii de luptă a soldaţilor şi a modului de îndeplinire a misiunilor. În aceste exerciţii militare sunt implicate aproximativ 7.000 de persoane, 20 avioane de luptă, 36 de nave pentru diferite scopuri, precum şi 250 de vehicule blindate şi 50 de piese de artilerie.
Preşedintele Academiei ruse de probleme geopolitice, Leonid Ivaşov, sugerează că unul dintre motivele desfăşurării acestor exerciţii este de "a agita puţin armata rusă, pentru a arăta că perioada fostului ministru Serdiukov s-a încheiat şi că este nevoie de abordarea pregătirii de luptă a militarilor". Un alt motiv, potrivit expertului, este necesitatea ca Rusia să-şi demonstreze influenţa în zona Mării Negre, să arate că aceasta este o zonă a intereselor sale strategice şi geopolitice.


Articole înrudite