Istoria se repetă, iar de data asta, vinovată pare a fi tulpina Omicron. Australia se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte lipsa mărfurilor de pe rafturile magazinelor. Conform abc.net.au citat de dcnews.ro, transporturile de aprovizionare sunt reduse din cauza faptului că mulţi muncitori s-au îmbolnăvit şi trebuie să stea în izolare. Sindicatul Naţional al Muncitorilor din Transporturi spune că o treime din şoferii de camion din Australia nu pot veni la serviciu.
Probleme sunt, de asemenea, şi în sectorul de producţie, mai ales în ceea ce priveşte procesarea cărnii. pentru că sute de muncitori din statele din estul Australiei nu mai pot veni la serviciu. Patrick Hutchinson, şeful Consiliului Industriei Cărnii, avertizează că în săptămânile următoare situaţia se va înrăutăţi, dacă nu vor fi asigurate teste rapide de tip antigen pentru lucrători.
Nu este prima dată când Australia se confruntă cu o adevărată criză în supermarketuri, însă specialiştii spun că de data asta situaţia este diferită. În 2020 şi 2021, rafturile erau goale din cauza cererii crescute, deoarece răspunsul rezidenţilor la lockdown era să cumpere mai multă hârtie igienică, mai multe paste şi alte consumabile. Asta a perturbat ritmul lanţurilor de aprovizionare.
Directorul Unităţii de Cercetare a Managementului Lanţurilor de Aprovizionare din Australia, Amrik Sohal, spune că rafturile goale se datorează reacţiei publicului la înrăutăţirea situaţiei sanitare. "E vorba de cumpărături din frică, mai ales că avem mulţi oameni infectaţi care nu mai merg la muncă. Lanţurile de aprovizionare sunt iarăşi perturbate. Nicio industrie nu scapă. Este criză de muncitori peste tot, iar fabricile, companiile, magazinele, nu pot lucra la capacitate maximă. Fără să ştim ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, am putea să vedem şi mai multe rafturi goale. Oamenii trebuie să se adapteze şi să cumpere produse alternative, acolo unde se poate. Nu putem avea mereu ceea ce ne dorim, mai ales în situaţii de criză", a spus acesta.
Australia a înregistrat peste 195.000 de cazuri de COVID-19 şi 1.933 de decese asociate acestei boli la o populaţie de peste 25 de milioane de locuitori de la începutul pandemiei. *sursa foto: dcnews.ro