25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Polonia va insista ca România şi Bulgaria să adere la Schengen în 2011, a declarat premierul polonez, Donald Tusk, după întrevederea pe care a avut-o la Varşovia cu şeful Executivului bulgar, Boiko Borisov, informează agenţia Focus. "Vom insista ca Bulgaria şi România să adere la Schengen în 2011", a subliniat Tusk.
În cursul întrevederii pe care a avut-o la Varşovia cu premierul bulgar Boiko Borisov, Tusk a apreciat că Bulgaria îndeplineşte criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. Tusk a explicat că Bulgaria şi Polonia au priorităţi şi poziţii comune în problematica europeană.
Două state membre Schengen au avut obiecţii la proiectul de concluzii al Consiliului JAI privind aderarea României şi Bulgariei, făcând o serie de propuneri fără "a trece şi o dată clară, respectiv, fără a menţiona măcar şi anul 2011", a declarat, vineri, Florin Saghi, director în MAI. La insistenţele jurnaliştilor, Saghi a refuzat să spună numele acestor state, dar a precizat că este vorba despre "două state membre din grupul celor patru". El a explicat că propunerile făcute vizează proiectul de concluzii al Consiliului JAI privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. "Urmează să fie discutat în grupurile de lucru, respectiv în grupul de evaluare Schengen, după aceea să fie supus validării în celelalte grupuri, terminând cu COREPER şi introdus pe agenda Consiliului miniştrilor JAI", a spus Saghi, explicând procedura în cadrul acestui proiect. "Proiectul de concluzii nu trebuie confundat cu rapoartele vizitelor de evaluare. Acum este o sinteză a acestor rapoarte care constituie proiectul de concluzii. Rapoartele celor 7 vizite sunt trecute în rezumat şi alcătuiesc proiectul de concluzii care în final spune: recomandăm aderarea României şi Bulgariei în cursul anului 2011 sau într-o lună anume sau la o dată ulterioară", a mai spus Saghi.

CE propune posibilitatea reintroducerii vizelor în relaţia cu state terţe, în cazuri excepţionale

Comisia Europeană va propune marţea viitoare posibilitatea reintroducerii vizelor în relaţia cu ţări terţe care abuzează de actualul regim fără vize pentru a face presiuni asupra unor grupuri minoritare să migreze spre UE.
Măsura vizează direct Serbia şi Macedonia, invitate în van de liderii europeni să împiedice propriii cetăţeni să ceară azil în state membre UE. Belgia este preocupată de afluxul de solcitanţi de azil provenind in Serbia şi Macedonia.
Comisarul UE responsabil de imigraţie, Cecilia Malmstrom, a decis să propună o astfel de opţiune la solicitările mai multor state membre UE. Dacă va fi aprobată, măsura va permite reinstaurarea temporară a vizelor pentru cetăţenii din terţe state, în cazul unui val de imigranţi, al abuzurilor sau al riscurilor privind securitatea.

Articole înrudite