18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Piaţa spaniolă a legumelor a fost practic paralizată şi întreaga producţie naţională de verdeţuri a suferit de pe urma alarmei privind presupuşii castraveţi spanioli contaminaţi. Decesurile survenite în Germania ca urmare a infecţiei cu bacteria E. coli (14) au avut drept urmare o paralizare a cvasi totalităţii exporturilor spaniole în ţările din Europa Centrală şi Rusia şi, în mai mică măsură în Marea Britanie. Teama ca bacteria să poată avea ca origine Spania a dus, în ultimele 24 de ore, la paralizarea contractelor de export pentru majoritatea legumelor şi chiar a fructelor de vară. Pe de altă parte, camioanele care se îndreptau spre destinaţie au fost respinse, notează marţi ziarul ABC.
Directorul general al Federaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe şi Legume (Fepex), José María Pozancos, consideră că pierderile vor fi foarte mari. Nu au putut fi exportate produse în valoare săptămânală de 175-200 milioane de euro, fără a mai pune la socoteală efectul asupra pieţei interne. Dintr-o producţie totală de fructe şi legume de 16 milioane de tone, piaţa externă /90% europeană/ absorbe 9 milioane. Prin urmare, închiderea frontierelor face ca excedentele să se acumuleze în interior ducând la o creştere a ofertei şi la o scădere a preţurilor.
Până acum, Rusia a interzis importurile tuturor legumelor spaniole, iar Austria, Republica Cehă, Belgia şi Germania au impus blocări parţiale. Franţa a suspendat de asemenea importul de orice produse legumicole spaniole. Pentru producători, mai îngrijorător este faptul că au fost anulate importurile de fructe de vară precum caisele şi nectarinele pentru Germania, Italia şi Franţa, deşi nu au nicio legătură cu grădinile de legume şi nici cu serele din Almeria. Acum este vremea pentru exportul fructelor de vară şi de seră, precum pepenii galbeni şi roşii.
În schimb, au scăzut drastic vânzările de legume: în cazul castraveţilor au scăzut de la 50.000 şi 70.000 de tone iarna, la 2.000- 3.000 de tone în prezent. Teama agriculturilor este ca ceea ce s-a întâmplat cu castraveţii să se transfere asupra a tot ceea ce exportă Spania, motiv pentru care este fundamental să se încheie cât mai repede actualele investigaţii. Organizaţiile agrare, cooperativele agroalimentare şi Fepex au convenit într-o reuniune cu Ministerul Mediului înfiinţarea unui comitet de criză. Administraţia spaniolă va cere autorităţilor comunitare ca, în acord cu Organizaţia Pieţei Comune, să aloce ajutoare pentru retragerea şi prelucrarea industrială a produselor care nu au putut fi vândute.

Articole înrudite