Mai mult de un milion de copii sunt ameninţaţi de malnutriţie acută în acest an în Somalia, ţară în pragul foametei, şi există riscuri foarte mari ca aceştia să moară, a avertizat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), informează AFP.
''Estimarea privind numărul de copii care suferă sau vor suferi de malnutriţie acută a crescut cu 50% de la începutul anului, la 1,4 milioane'', a declarat o purtătoare de cuvânt a UNICEF, Marixie Mercado, precizând că este vorba de estimări pentru anul 2017.
Mai mult de 275.000 dintre ei ''suferă sau vor suferi de malnutriţie acută severă în 2017'', a precizat ea în cadrul unui briefing de presă.
Malnutriţia acută severă este forma cea mai vizibilă şi extremă de lipsă de hrană. Ea este ilustrată printr-un ''copil fragil şi scheletic, care are nevoie de tratament de urgenţă pentru a supravieţui'', potrivit UNICEF.
Copiii care suferă de malnutriţie acută severă comportă riscuri de nouă ori mai mari de a muri decât copiii bine hrăniţi.
În 2011, cea mai recentă foamete din Somalia a ucis cel puţin 260.000 de oameni, dintre care jumătate copii mai mici de cinci ani, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM).
Cornul Africii este afectat de o secetă de proporţii care a dus la exodul a peste 615.000 de persoane în Somalia, începând din noiembrie anul trecut, în condiţiile în care această ţară număra deja circa 1,1 milioane de persoane strămutate, potrivit ONU.
''Combinaţia secetă, boli şi strămutări este una fatală pentru copii şi noi trebuie să facem mult mai mult şi mai rapid pentru a salva vieţi'', a declarat reprezentantul UNICEF în Somalia, Steven Lauwerier, citat într-un comunicat.
De asemenea, UNICEF deplânge faptul că ''femeile şi copiii care se refugiază, adesea pe jos, spre locuri unde speră să găsească ajutor, sunt victime ale răpirilor sau şi mai rău, atât în timpul drumului, cât şi în tabere'' pentru refugiaţi.
Apelul pentru fonduri de urgenţă al ONU pentru Somalia, de 720 milioane de dolari (660 milioane de euro), este finanţat în proporţie de 58%, a anunţat recent un purtător de cuvânt al Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Asistenţei Umanitare, Jens Laerke.