Pe măsură ce criza datoriilor suverane continuă să afecteze creşterea economică globală, puţini investitori din zona euro estimează că vor reuşi să economisească mai mult în acest an decât au reuşit anul trecut, mulţi rămânând mult mai alergici la risc decât investitorii din Statele Unite, conform unui nou studiu.
Studiul elaborat de GfK Investment Barometer documentează efectele pe care criza datoriilor şi haosul economic global l-a avut asupra strategiilor de investiţii şi economii a 9.764 de persoane din 10 ţări europene şi SUA. Studiul a fost realizat de GfK Verein în cooperare cu „Wall Street Journal Europe” în octombrie şi noiembrie.
Se gândesc la ce se va întâmpla dacă ţara lor intră în faliment
Nivelul datoriei publice în Grecia, Spania şi Portugalia este extrem ridicat, consideră John Karsten, şeful departamentului de cercetare de piaţă la GfK Verein. Italia se află, de asemenea, în aceeaşi oală.
În consecinţă, aceştia evită băncile, preferând să-şi păstreze banii în posesie personală pentru a se asigura că nu-i vor pierde, a continuat acesta. În timp ce criza datoriilor suverane a afectat în mod dramatic Grecia, titlurile de ziare i-au înspăimântat pe investitorii de pe întreg continentul.
În ceea ce priveşte prognoza economiilor pe următoarele 12 luni, participanţii la studiu din Grecia au fost cei mai pesimişti, 83% aşteptându-se să economisească mult mai puţin sau ceva mai puţin decât anul trecut. Doar 17% dintre cei intervievaţi în Grecia, ţară care se confruntă cu consecinţele măsurilor dure de austeritate şi ale şomajului ridicat, se aşteaptă să economisească la fel de mult sau chiar mai mult decât anul trecut, conform sondajului.
Persoanele intervievate în Italia şi Portugalia au fost, la rândul lor, destul de pesimiste în ceea ce priveşte perspectivele economiilor lor, 66%, respectiv 65% aşteptându-se să economisească mult mai puţin sau ceva mai puţin decât anul trecut. Printre italienii şi portughezii participanţi la sondaj, 34%, respectiv 35% se aşteaptă să economisească la fel sau mai mult decât în 2011.
Investitorii din ţările nordice sunt mult mai optimişti
Dintre toate ţările europene studiate, suedezii s-au dovedit cei mai optimişti, 82% dintre aceştia aşteptându-se să economisească la fel sau mai mult decât în 2011. Persoanele intervievate în Germania, Olanda şi Marea Britanie au fost, la rândul lor, destul de optimişti cu privire la perspectivele de economisire, 72%, 66%, respectiv 62% indicând că se aşteaptă să economisească la fel sau mai mult decât anul trecut. Printre respondenţii din Statele Unite, ţară în care economia pare să-şi revină iar şomajul să scadă, 64% se aşteaptă să economisească la fel sau mai mult decât în 2011.
Suedezii nu percep criza
Suedia este, într-un fel, o insulă în această mare haotică, a declarat Karsten. Deoarece nu foloseşte euro şi nu are niciun plan să renunţe la krona în viitorul apropiat, suedezii nu sunt foarte afectaţi de criza datoriilor suverane. „Ei sunt fericiţi cu sistemul lor şi nu percep nicio criză”, a declarat acesta. „Nu se confruntă cu o criză dramatică a datoriilor aşa că ei pot să-şi investească acţiunile şi să şi economisească”.
Dorinţa pentru investitţii sigure este reflectată şi în apetitul scăzut pentru acţiuni şi fonduri de investiţii a unor investitori europeni, cu toate că un procent surprinzător de mare dintre aceştia sunt, în continuare, dispuşi să investească.
Printre cei care deţin deja acţiuni şi fonduri de investiţii, investitorii greci erau cei mai dispuşi să-şi vândă acţiunile sau să investească mai puţin în următoarele 12 luni. Dintre aceştia, 40% doresc să-şi vândă acţiunile sau să investească mai puţin iar 46% doresc să-şi vândă fondurile de investiţii sau să investească mai puţin, conform studiului.
Persoanele intervievate în Polonia, Olanda, Italia şi Suedia sunt cele mai dispuse către risc, cu 95%, 92%, 89%, respectiv 83% dintre acţionari plănuind să investească la fel sau mai mult în acţiuni decât anul trecut. Dintre cei care deţin fonduri de investiţii, 87,5% dintre investitorii din Polonia doresc să investească la fel sau mai mult în fonduri în 2012, împreună cu 89% dintre investitorii olandezi, 92% dintre cei italieni ?i 85% dintre cei suedezi, conform sondajului.
În Statele Unite, 83% dintre acţionari doresc să investească la fel sau mai mult în acţiuni în 2012 şi 88% dintre cei care deţin fonduri de investiţii îşi vor creşte investiţiile în aceste instrumente.