25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liderul de opoziţie Henrique Capriles a câştigat cu peste 60% din voturi alegerile primare de duminică din Venezuela, devenind contracandidatul lui Hugo Chavez pentru scrutinul prezidenţial din toamna acestui an, relatează Reuters.
Candidatura lui Capriles, care promite că va pune capăt conducerii socialiste de 13 ani despre care spune că a lăsat ţara în criză, a avut un început ferm, în contextul în care aproape 3 milioane de persoane au luat parte la aceste alegeri primare, un semnal că opoziţia poate mobiliza susţinători înaintea alegerilor prezidenţiale de la 7 octombrie.
Încercarea lui Capriles, un guvernator de stat de centru-stânga, a fost întărită şi mai mult prin dovada de unitate în rândul altor candidaţi din partea opoziţiei, care timp de ani de zile a suferit din cauza disputelor interne, lucru de care, în cele din urmă, a beneficiat Chavez.
În contextul în care Chavez are o cotă ridicată în sondaje, este în continuare popular în rândul persoanelor sărace şi cheltuie masiv pe proiecte de asistenţă socială, Capriles, în vârstă de 39 de ani, va trebui să depăşească promisiunile vagi şi impresia bună din timpul campaniei pentru alegerile primare dacă va dori să-l detroneze pe Chavez.
"Asistăm la unirea tuturor venezuelenilor care vor progres", a spus Capriles în faţa a mii de susţinători adunaţi duminică noapte în faţa sediului său de campanie. "Avem o ţară în criză şi un guvern dedicat numai politicii partizane", a mai spus el.
Parte a unei noi gărzi de lideri de opoziţie tineri, Capriles s-a prezentat drept o faţă tânără într-o ţară dominată de stângismul militant al lui Chavez.
Nepotul unor refugiaţi polonezi fugiţi de persecuţia nazistă, Capriles a spus că admiră modelul economic modern de stânga al Braziliei, care a contribuit la scoaterea a zeci de milioane de persoane din sărăcie printr-un amestec de cheltuieli bugetare şi respect pentru iniţiativa privată.


Articole înrudite