25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pasionaţii de jocuri pe calculator sunt chemaţi să salveze planeta
Pasionaţii de jocuri pe calculator sunt chemaţi să salveze planeta
Pasionaţii de jocuri de strategie pe calculator sunt chemaţi să răspundă unei provocări extrem de interesante şi de dificile - ei trebuie să salveze planeta în faţa perspectivei încălzirii globale, fiind confruntaţi în acelaşi timp cu probleme precum limitarea resurselor, creşterea populaţiei şi menţinerea dezvoltării economice, informează AFP.
Gândit ca o stategie cu consecinţe sociale, jocul „Fate of the World” le cere gamerilor să salveze clima şi resursele planetei în timp ce rezolvă şi problemele creşterii populaţiei, a nevoii de putere, de hrană şi de spaţiu vital.
În jocul „Fate of the World” gamerul trebuie să conducă planeta timp de 200 de ani, după care, în funcţie de alegerile făcute, Pământul poate fi salvat sau este distrus. „Întreaga putere se află în mâinile voastre”, susţine inventatorul acestui sistem de joc, britanicul Gobion Rowlands.
Jucătorul intră în lumea din „Fate of the World” în calitate de preşedinte al unei organizaţii fictive, Global Environment Organisation (GEO), ce are puterea de a impune decizii cruciale precum interzicerea defrişărilor pentru agricultură din zona Amazonului, sau de a trece întregul sistem de transport public urban european pe energie electrică sau de a impune politica unui singur copil de familie pentru întreaga Asie.
Totuşi, acest gen de putere absolută atrage după sine consecinţe grave. Dacă, spre exemplu jucătorul decide să micşoreze natalitatea, rezultatul va fi o scădere a forţei de muncă şi o creştere a vârstei de pensionare, atrăgând nemulţumirea oamenilor.
Pe măsură ce avansează în joc, gamerii observă şi efectele politicilor aplicate - urangutanii sunt salvaţi de la dispariţie, media temperaturilor globale a scăzut cu 1 grad, sau dimpotrivă, Europa este măturată de inundaţii, iar în Africa s-a declanşat un nou război.
„Chiar dacă aleg să distrugă lumea, tot au posibilitatea să înveţe mai multe despre acest subiect”, a comentat Gobion Rowlands, 35 de ani, şeful micuţei companii de jocuri Red Redemption, din Oxford, Marea Britanie) ce dispune de 15 angajaţi.
Jocul este bazat pe o serie de statistici şi date ştiinţifice publicate de NASA, ONU şi Universitatea Oxford.
„Fate of the World” este continuarea jocului „Climate Challenge”, produs de BBC şi Red Redemption în 2007, joc ce s-a orientat doar asupra Europei.
Producătorii au lansat deja o variantă demo a noului joc, iar versiunea sa completă va fi lansată în luna februarie.


Articole înrudite