Papa Francisc a făcut apel către musulmani, creştini şi evrei ''să lucreze împreună pentru dreptate şi pace'', luni, pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, în cea de-a treia - şi ultima - zi a pelerinajului său ecumenic în Orientul Mijlociu, relatează AFP.
Exprimându-se în faţa Marelui Muftiu al Ierusalimului, Şeicul Mohammed Hussein, la Moscheea Al-Aqsa, Suveranul Pontif, care era însoţit de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I de Constantinopol, a reamintit că cele trei religii monoteiste se revendică toate de la Avraam.
Esplanada Moscheilor, pe care musulmanii o numesc ''Sanctuarul Nobil'' şi evreii — ''Muntele Templului'', este un loc sfânt atât pentru islam cât şi pentru iudaism.
Papa Francisc întreprinde prima etapă a ultimei zile, foarte densă, la Ierusalim, unde va merge apoi la ''Zidul Plângerii'', locul cel mai sacru pentru iudaism.
''Să ne respectăm şi să ne iubim unii pe ceilalţi, ca nişte fraţi şi surori! Să învăţăm să înţelegem durerea celuilalt! Fie ca nimeni să nu se folosească de violenţă în numele lui Dumnezeu! Să lucrăm împreună pentru dreptate şi pentru pace'', a declarat Papa Francisc, respingând orice violenţă şi intoleranţă în numele lui Dumnezeu, în faţa Marelui Consiliu Musulman, ca răspuns la mesajul de primire al Marelui Muftiu.
Papa a intrat pentru scurt timp în magnifica moschee ''Cupola Stâncii'' şi a parcurs pe jos marea Esplanadă a Moscheilor.
''Nu putem niciodată să ne considerăm autosuficienţi, stăpâni pe viaţa noastră. Nu putem să ne limităm să rămânem închişi, siguri pe convingerile noastre. În faţa Domnului, suntem toţi săraci, simţim că trebuie să fim gata să ieşim din noi înşine, supuşi chemării pe care Domnul ne-o adresează, deschişi către viitorul pe care El doreşte să-l făurească pentru noi'', a mai spus Suveranul Pontif.
Papa s-a recules la Zidul Plângerii din Ierusalim
Papa Francisc s-a recules luni la ''Zidul Plângerii'', din Oraşul Vechi al Ierusalimului, unde a lăsat un mesaj în spaţiile goale dintre pietrele celui mai sfânt loc al iudaismului, relatează AFP.
Suveranul Pontif, care s-a apropiat singur de ''Zidul Plângerii'', a ţinut o mână pe zid păstrând tăcerea timp de mai multe minute, după care a citit mesajul, pe care l-a pus într-un plic, ce a fost lăsat apoi să alunece printre două pietre, cum fac în mod tradiţional evreii.