27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Orban imunul
Orban imunul

FIDESZ a câştigat iarăşi alegerile în Ungaria. Criticile exprimate de europeni la adresa patinajului spre extrema dreaptă a guvernului naţional-conservator condus de Viktor Orban nu au avut prea mare efect. Dar fondate rămân, aceste critici.
Când, în anul 2000, partidul populist de dreapta FPÖ a devenit partener de guvernare, în Austria, pentru majoritatea conservatoare, nu mică a fost consternarea Uniunii Europeane. Restul statelor comunitare au strâmbat din nas, s-au ferit de la a avea treabă cu miniştrii FPÖ şi au redus la minim contactele cu Guvernul de la Viena. O mare parte a austriecilor a perceput indignarea internaţională ca un afront la adresa întregii ţări, trecând cu şi mai mare îndârjire de partea FPÖ. Uniunea Europeană a trebuit să se împace cu situaţia.

Orban e obişnuit cu ameninţările Bruxelles-ului

FPÖ fusese doar partenerul minor al coaliţiei de guvernare. FIDESZ-ul lui Viktor Orban este, în Ungaria, partidul care, din 2010, guvernează ţara, beneficiind de o majoritate de două treimi din mandatele parlamentare. Un scor care îi permite să opereze modificări de sistem după bunul plac. Justiţia, presa, legea fundamentală, banca centrală, toate au fost modelate după dorinţa puterii naţional-conservatoare. Pe acest fundal, Ungaria a deţinut, în prima jumătate a anului 2011, Preşedinţia Consiliului UE.
De câte ori Comisia Europeană a avertizat cu sancţiuni, Orban a făcut un pas îndărăt - nu unul mare ci doar atât cât să nu rişte sancţiuni pe motiv de încălcare a tratatelor comunitare şi să demonstreze, apoi, electoratului că el, Guvernul Ungariei, e mai tare decât regulile UE.
Alegerile de duminică au demonstrat că FIDESZ - dar mai ales Jobbik - nu au fost doar nişte episoade nefericite. FIDESZ nu a abandonat tonul radical din campanie în perioada în care a guvernat, aşa cum spera Europa. Şi, iată: duminică, două treimi dintre unguri au votat iarăşi pentru naţional-conservatori sau dreapta radicală. Şi, întocmai precum FPÖ, cândva, în Austria, Orban a înţeles să exploateze criticile UE şi să le transfere dinspre propriul partid către întreaga Ungarie, convingând bună parte din electorat că totul nu este decât o jignire a ţării şi a poporului.

Protecţia PPE

Dacă interpretăm prelungita critică la adresa guvernării Orban ca pe un curs de educare şi o tentativă de a readuce Ungaria în parametrii democraţiei europene, trebuie să admitem că tentativa a eşuat. Ceea ce nu înseamnă că a fost o critică neargumentată. Indiferent de efect, Europa trebuie să îşi apere valorile. Ceea ce instituţiile europene au şi făcut, în toţi aceşti ani. Partidului Popularilor Europeni, în schimb, i se poate reproşa că s-a pus mereu proptea pentru Orban şi politicile sale şi a păstrat FIDESZ-ul în familia conservatoare, în ciuda diferenţelor ideologice evidente. De acum este prea târziu pentru a-l mai exclude. Rămâne speranţa că, economic, Ungaria se va redresa simţitor. Pentru că masiva opţiune de dreapta a electoratului ungar este, nu în ultimul rând, un fenomen de criză.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi