Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a indicat miercuri că 12 milioane de persoane din Yemen sunt ameninţate de foamete, după doi ani de război civil, şi că situaţia se deteriorează rapid, relatează agenţia Reuters.
ONU a făcut apel la suma de 2,1 miliarde de dolari necesară pentru furnizarea de alimente şi alte bunuri de strictă necesitate, estimând că economia şi instituţiile Yemenului se prăbuşesc şi că infrastructura ţării a fost devastată.
''Dacă nu are loc imediat o acţiune, cu toate eforturile umanitare în curs de desfăşurare, foametea reprezintă acum o posibilitate reală pentru 2017. Fenomenul malnutriţiei s-a extins şi creşte la cote alarmante'', a declarat presei la Geneva coordonatorul ONU pe probleme de ajutor de urgenţă, Stephen O'Brien. ''Un număr uluitor de 7,3 milioane de oameni nu ştiu de unde o să le vină următoarea masă'', a spus el.
Yemenul este divizat din cauza unui război civil ce durează de aproape doi ani, izbucnit între gruparea houthi, sprijinită de către Iran, şi o coaliţie arabă sunnită, susţinută de Occident şi aflată sub comanda Arabiei Saudite, coaliţie ce întreprinde lovituri aeriene. Cel puţin 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza luptelor.
Potrivit cifrelor ONU, aproape 3,3 milioane de persoane — inclusiv 2,1 milioane de copii — suferă acut de malnutriţie. Dintre copii, circa 460.000 cu vârste sub cinci ani prezintă cea mai gravă formă de malnutriţie, cu risc de deces din cauza pneumoniei sau a unei boli diareice.
Aproximativ 55 % din facilităţile medicale din Yemen nu funcţionează şi Ministerul yemenit al Sănătăţii nu are un buget operaţional, a declarat Jamie McGoldrick, coordonator al ONU pe probleme umanitare în Yemen.
În total, aproape 19 milioane de yemeniţi — mai mult de două treimi din populaţia ţării — au nevoie de asistenţă şi protecţie, precizează ONU. ''Loviturile aeriene şi luptele continuă să provoace pierderi grele de vieţi omeneşti, pagube infrastructurii publice şi private, şi împiedică acordarea de asistenţă umanitară'', a afirmat McGoldrick, adăugând că economia yemenită este ''în mod voit distrusă'' şi că au fost bombardate porturi, şosele, poduri, fabrici şi pieţe.
Principalul port al Yemenului, Al Hudaydah, a fost grav avariat şi duce lipsă de macarale pentru acţiuni de descărcare, determinând 30 de nave să stea în larg şi să întârzie livrările, potrivit lui McGoldrick. Coaliţia aflată sub comanda saudiţilor impune restricţii porturilor pe care le controlează.
Date publicate săptămâna trecută de către UNICEF arătau că aproximativ 63.000 de copii yemeniţi au murit anul trecut din cauze care puteau fi prevenite, deseori legate de malnutriţie.
''În Yemen, dacă nu mori de bombe, te stingi încet şi dureros de foame, o ameninţare acum din ce în ce mai mare'', a afirmat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi, într-un comunicat.