18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
OMS va rata obiectivul de a vaccina 40% din populaţia fiecărei ţări până la sfârşitul acestui an
OMS va rata obiectivul de a vaccina 40% din populaţia fiecărei ţări până la sfârşitul acestui an

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va rata obiectivul său de a vaccina cel puţin 40% din populaţia fiecărei ţări până la sfârşitul acestui an, în special din cauza întârzierilor grave înregistrate de campaniile de vaccinare din Africa, informează marţi DPA.
Din cele 194 de ţări membre în OMS, aproximativ jumătate nu vor atinge această ţintă de vaccinare. Aproape 40 dintre aceste ţări nu au vaccinat nici măcar 10% din populaţiile lor.
OMS a pus acest eşec în mare parte pe decizia unor state de a acumula stocuri mari de vaccinuri anti-COVID-19, mai ales unele dintre ţările bogate occidentale, care au început deja să administreze şi doze de supra-rapel.
La nivel mondial, peste 8,6 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate până marţi, însă cea mai mare parte dintre aceste doze au fost inoculate în ţările bogate, care deţin resursele necesare pentru a-şi asigura contracte proprii cu producătorii de vaccinuri.
Zeci de ţări sunt dependente de livrările furnizate de COVAX, programul ONU privind partajarea de vaccinuri anti-COVID-19 cu scopul de a-i imuniza pe oamenii din statele cu venituri mici.
Ţările bogate au fost criticate că nu au depus suficiente eforturi pentru a sprijini distribuirea echitabilă de vaccinuri prin intermediul COVAX. Totuşi, livrările de doze prin intermediul acestui program au fost reluate în ultimele săptămâni. Până săptămâna trecută, COVAX a distribuit 722 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 în ţările sărace.
Aceste date descriu un tablou sumbru: OMS a anunţat că în timp ce în Germania au fost administrate circa 171 de doze de vaccinuri la 100 de locuitori, acest procent este în Madagascar mai mic de 2,7%, iar în Republica Democrată Congo este de doar 0,32%. În majoritatea ţărilor africane, procentul se află în cel mai bun caz la limita inferioară a intervalului cuprins între numerele cu două cifre.
Reprezentanţii industriei farmaceutice sunt însă convinşi că nu absenţa dozelor de vaccinuri a cauzat acest dezechilibru.
Potrivit estimărilor publicate de asociaţia farmaceutică IFPMA, aproximativ 1,4 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost fabricate doar în luna decembrie.
Aceeaşi asociaţie consideră că scepticismul faţă de vaccinare se află la cote ridicate în multe ţări, iar aceste state întâmpină totodată dificultăţi în distribuţia vaccinurilor.
OMS are însă o altă părere şi afirmă că ţările vizate ar fi pregătite dacă ar primi dozele de vaccinuri într-o manieră organizată şi cu respectarea unui calendar bine stabilit.
Multe ţări bogate au promis că vor dona împreună peste 1 miliard de doze. Totuşi, potrivit OMS, livrările care vizează aceste doze au nevoie de mult timp pentru a se materializa. Unele dintre doze mai pot fi administrate doar câteva săptămâni înainte de atingerea datei lor de expirare, fapt care face ca distribuţia de vaccinuri să devină şi mai complicată în ţările sărace. (sursa Agerpres)


Articole înrudite