17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Olandezii care utilizează telefonul mobil pe bicicletă riscă să fie amendaţi
Olandezii care utilizează telefonul mobil pe bicicletă riscă să fie amendaţi

Bicicliştii olandezi riscă să fie amendaţi, începând de luni, 01 iulie 2019, cu 95 de euro dacă folosesc telefonul mobil atunci când se află pe bicicletă, a anunţat vineri, 28 iunie 2019, guvernul, care caută soluţii pentru reducerea numărului crescut de accidente, potrivit AFP, informează Agerpres.
În această ţară unde numărul bicicletelor îl depăşeşte pe cel al locuitorilor se întâmplă frecvent să zăreşti biciclişti care nu se pot dezlipi de telefonul mobil.
Pentru a descuraja această tendinţă, Olanda a extins prevederile legii care interzice utilizarea telefoanelor mobile fără dispozitiv ''mâini libere'' la bordul unui vehicul aflat în mers şi care se aplica până acum doar automobilelor.
"Apelul meu către toţi bicicliştii este clar: păstraţi telefonul mobil şi cei 95 de euro în buzunar", a menţionat într-un comunicat ministrul olandez al Infrastructurii, Cora van Nieuwenhuizen.
"Ne gândim deseori că putem face simultan mai multe lucruri în trafic, dar de fapt nu putem", a adăugat aceasta.
Pe lângă telefoane mobile, interdicţia vizează tablete, dispozitive de redare muzicală şi aparate fotografice. Utilizarea acestor aparate electronice la semafor, atunci când este lumina roşie, rămâne cu toate acestea legală, iar interdicţia se aplică în cazul folosirii în timpul deplasării.
Amenzile pentru biciclişti vor fi mai mici decât în cazul automobiliştilor şi motocicliştilor, care riscă o penalizare maximă de 240 de euro.
Organizaţia olandeză pentru siguranţă rutieră (SWOV) estimează că utilizarea telefoanelor mobile pe bicicletă reprezintă un pericol în creştere, în ciuda unei foarte bune infrastructuri dedicate cicliştilor.
Potrivit organizaţiei, smartphone-urile sunt prezente în cazul unui accident din cinci atunci când sunt implicaţi tineri pe bicicletă.
Guvernul olandez şi-a anunţat deja intenţia de a lua măsuri în septembrie 2018, iar ulterior a lansat o dezbatere publică pe această temă.
Publicarea acestei propuneri legislative a fost primită cu emoţie de familiile victimelor accidentelor de bicicletă din Olanda, unde folosirea acestui mijloc de transport este un stil de viaţă. În această ţară există 23 de milioane de biciclete la cei 17 milioane de locuitori, potrivit asociaţiei de automobilişti BOVAG.
Michael Kulkens, al cărui fiu de 13 ani, Tommy-Boy, şi-a pierdut viaţa în 2015 într-un accident de bicicletă survenit în timp ce băiatul folosea telefonul mobil, a făcut campanie în favoarea acestei interdicţii.
"În mintea mea îmi spun: 'Am reuşit, Tommy-Boy, am reuşit''', a declarat Michael Kulkens la aflarea veştii despre propunerea legislativă pentru presa olandeză.


Articole înrudite