Cel de-al 16-lea raport anual de la Geneva asupra economiei mondiale, publicat luni de Centrul de Cercetare pentru Politici Economice, susţine că o nouă criză globală este iminentă, din cauza combinaţiei toxice dintre datoriile record şi încetinirea creşterii.
Documentul, citat de „Zero Hedge”, avertizează asupra „combinaţiei toxice dintre datoria globală mare şi în creştere şi încetinirea evoluţiei PIB-ului nominal, cauzate de încetinirea creşterii economice reale şi de scăderea inflaţiei”.
Povara totală a datoriei mondiale, cuprinzând aici atât datoria publică, precum şi pe cea privată, a crescut de la 160% din venitul naţional, în 2001, la aproape 200%, după venirea crizei, în anul 2009, ajungând la 215%, în 2013.
„Contrar opiniilor larg răspândite, statele lumii nu au început încă să-şi reducă datoriile şi raportul dintre datoria globală şi PIB este în continuare în creştere, atingând noi recorduri”, se arată în raport.
Luigi Buttiglione, unul dintre autorii raportului şi şeful Departamentului de strategie globală la fondul de gedging Brevan Howard, afirmă: „În decursul carierei mele, am văzut multe aşa-numite miracole economice – Italia în anii 1960, Japonia, tigrii asiatici, Irlanda, Spania şi acum, poate, China – şi toate aceste miracole au luat sfârşit după creşterea datoriei”.
Acesta a explicat că, iniţial, există motive rezonabile pentru care creşterea economică rapidă încurajează împrumuturile, care contribuie la menţinerea ritmului de creştere.
Autorii raportului se aşteaptă ca ratele dobânzilor să rămână mai mici decât aşteptările pieţei, deoarece debitorii nu ar putea rezista unui ritm de creştere mai rapid al dobânzilor. Pentru a preveni o şi mai rapidă acumulare de datorii în condiţiile în care costurile împrumuturilor sunt mici, experţii citaţi se aşteaptă ca autorităţile din întreaga lume să recurgă în continuare la măsuri concrete de reducere a creditării.