Un studiu ştiinţific american, primul pe acest subiect, descrie cum o femeie transgender din Statele Unite a reuşit să alăpteze un copil adoptat, după un tratament cu hormoni care i-a provocat lactaţie, informează AFP.
Cu toate acestea, experţii sunt de părere că sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă laptele este hrănitor pentru bebeluş.
Cercetarea, publicată în Transgender Health, prezintă cazul unei femei transgender de 30 de ani, născută bărbat, care face tratament cu hormoni feminini de şase ani, dar nu a trecut printr-o operaţie de schimbare de sex.
Cum partenera ei, însărcinată, nu dorea să alăpteze, femeia transgender a solicitat ajutorul unei echipe medicale, în speranţa ''că ar putea să-şi alimenteze bebeluşul'', se spune în raportul studiului, condus de o echipă de la facultatea de medicină Icahn a spitalului Mount Sinai din New York.
Pacienta a urmat un tratament care declanşase anterior lactaţia la femei şi care a constat în creşterea dozelor de hormoni feminini estradiol şi progesteron.
Tratamentul a inclus de asemenea administrarea unui medicament antivomitiv, domperidonă, care trebuie procurat din Canada deoarece medicamentul nu este autorizat în Satele Unite. Această moleculă este utilizată ca tratament secundar pentru stimularea lactaţiei.
A trebuit de asemenea să folosească o pompă de sân, cinci minute la fiecare sân, de trei ori pe zi.
Femeia a urmat acest tratament timp de trei luni şi jumătate, înainte de naşterea copilului, precizează cercetătorii.
''Pacienta a putut alăpta în exclusivitate timp de şase săptămâni'', după care a început să completeze cu lapte praf, pe fondul îngrijorărilor referitoare la cantitatea insuficientă de lapte'', se precizează în studiu.
Dezvoltarea bebeluşului, precum şi obiceiurile sale alimentare se încadrau în limitele normale, se mai precizează în articol.