O cutie goală, baza unei lămpi şi sfoară: ceea ce sună a gunoi pentru unii este muzică pentru urechile unei trupe turceşti care transformă deşeurile în instrumente de promovare a reciclarii.
Fungistanbul, un trio care a început să experimenteze cu un „sound” pe care ei îl numesc „Trash Oriental” în 2019, s-au alăturat unei mişcări globale în creştere, de grupuri care lovesc, zboară şi suflă în lucruri pe care le găsesc în coşurile de gunoi.
„Nu aveam idee că vom inventa cu acest sunet când am început”, a recunoscut membrul trupei, Roni Aran, în studioul grupului, ascuns într-o zonă murdară din Istanbulul, plină de ateliere de reparaţii auto.
„Toţi am fost surprinşi de rezultat, la fel şi publicul”. Apariţia lui Fungistanbul pe scena muzicală locală coincide cu o creştere constantă a importanţei mediului înconjurător pentru alegătorii turci - în special pentru tineri, unde se situează „ecofriendly” ca importanţă în sondajele de opinie.
Turcia a fost devastată de incendii de vegetaţie, inundaţii fulgerătoare şi alte dezastre mortale în acest an, punând presiune asupra preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, cu mai puţin de doi ani înainte de următoarele alegeri.
Aran şi cei doi prieteni ai săi de vârstă mijlocie, care sunt toţi muzicieni profesionişti, spun că promovează „up-cycling” - procesul de adăugare a valorii articolelor vechi care altfel ar fi fost aruncate.
„Am găsit asta lângă o groapă de gunoi”, a spus Aran, arătând cu un zâmbet o cutie mare de plastic. „Din fericire, era curată”.
Cântând un amestec eclectic de muzică populară melodică, cei trei prieteni spun că este nevoie de gândire şi efort pentru a transforma bucăţi de resturi în instrumente de încredere, cu sunete consistente.
Acestea includ o „tobă de conserve” realizată dintr-un recipient mare de plastic pe care au ataşat o cutie de ochelari şi un clopoţel al cărui sunet este uneori îmbunătăţit cu ajutorul unei perii mici.
„Oricât de primitiv ar suna, există tehnologie în spatele tuturor acestor instrumente”, a spus Aran.
Grija pentru gunoi este deosebit de emoţionantă într-un oraş care vara trecută a văzut un strat gros de noroi - supranumit „muci de mare”- poluare pentru Marea Marmara, pe ţărmurile sudice ale Istanbulului.
Oamenii de ştiinţă au dat vina pe slime pe o combinaţie de factori, inclusiv ani de eliminare necorespunzătoare a deşeurilor industriale.
Mucilagiul poluant a avut nevoie de luni de zile pentru a fi eliminat cu furtunuri plasate de-a lungul suprafeţei mării.