17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Militarii chinezi din Piaţa Tiananmen râdeau şi trăgeau la întâmplare
Militarii chinezi din Piaţa Tiananmen râdeau şi trăgeau la întâmplare

Militari mobilizaţi din anumite provincii chineze râdeau şi trăgeau la întâmplare asupra mulţimii manifestanţilor prodemocraţie în 1989, în Piaţa Tiananmen, potrivit unui document american declasificat marţi, cu ocazia marcării a 25 de ani de la reprimarea sângeroasă a protestelor. Acest document a fost dat publicităţii de către Arhivele Securităţii Naţionale americane de la Universitatea George Washington, care a obţinut declasificarea materialului printr-o hotărâre judecătorească. Documentul relevă confuzia şi haosul care domneau în China în timp ce autorităţile reprimau dur mişcarea de protest a studenţilor, în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989.
Aceste raport militar secret citează o sursă anonimă care avea vedere către Piaţa Tiananmen din camera de hotel. Această persoană a descris o reprimare "brutală", a cărei intenţie era să producă manifestanţilor pierderi importante.
Militari din cadrul Armatei a 27-a, care nu vorbeau dialectul de la Beijing, "glumeau şi trăgeau la întâmplare asupra oricărui grup de persoane pe care îl întâlneau în cale", afirmă această sursă. Documentul subliniază că, la acea vreme, informaţiile erau sumare şi uneori complet false. Astfel, la o zi după reprimare, o telegramă a unei agenţii americane de informaţii, care cita o sursă guvernamentală străină aparent apropiată Chinei, a raportat moartea liderului chinez Deng Xiaoping. În realitate, acesta a decedat opt ani mai târziu, în 1997.
Militari chinezi au ucis câteva sute de manifestanţi neînarmaţi, în reprimarea manifestaţiilor. Potrivit anumitor surse, ar fi ucis peste 1.000 de persoane.
În ultimele săptămâni, regimul comunist a recurs la mijloace importante pentru a împiedica orice aluzie la "primăvara de la Beijing", cenzurând dur Internetul, intimidând presa străină şi efectuând o campanie de arestări vizând voci disidente.


Articole înrudite