18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mareea neagră s-ar putea repeta
Mareea neagră s-ar putea repeta
Mareea neagră din Golful Mexic a fost cauzată de erori de administrare „sistemice” şi este posibil ca un astfel de accident să se repete dacă nu se adoptă o serie de reforme, potrivit concluziilor unei comisii de experţi numite de preşedinţia americană şi publicate joi, relatează AFP. Aceste concluzii figurează într-un extras din raportul comisiei naţionale însărcinate cu anchetarea exploziei produse la 20 aprilie 2010 pe platforma Deepwater Horizon, exploatată de BP. Catastrofa a provocat moartea a 11 persoane şi deversarea în trei luni a peste patru milioane de barili de petrol în Golful Mexic.
Explozia a fost provocată de „mai multe erori şi omisiuni individuale din partea angajaţilor BP, Halliburton şi Transocean, iar inspectorii guvernului nu aveau autoritatea, resursele şi expertiza tehnică necesare pentru a le împiedica”, se precizează în acest extras de raport.
Grupul de foraj Transocean este proprietarul platformei. Gigantul serviciilor petroliere Halliburton a recunoscut în octombrie că nu a efectuat un test crucial asupra cimentului din puţ înainte de explozie, dar a aruncat vina pe BP, acuzând compania că nu a realizat verificările necesare.
Cauzele fundamentale ale exploziei sunt „sistemice şi, în absenţa reformei de anvergură pe alocuri a practicilor din sector şi a politicii guvernului, s-ar putea reproduce”, potrivit raportului, care va fi publicat integral la 11 ianuarie.
„Fie că au fost intenţionate sau nu, multe dintre deciziile luate de BP, Halliburton şi Transocean care au sporit riscul de explozie au permis acestor companii să câştige mult timp şi bani”, mai subliniază textul.
BP a reacţionat la publicarea parţială a acestui raport, subliniind că primele elemente ale anchetei au ajuns la concluzia că „accidentul a avut cauze multiple şi a implicat mai multe firme”.
Grupul subliniază că a colaborat cu autorităţile de reglementare şi cu alţi actori ai sectorului „pentru a face în aşa fel ca lecţiile mareei negre să ducă la ameliorări în operaţiunile şi serviciile de subcontractare în materie de foraj la mare adâncime”.
BP evocă şi înfiinţarea unei noi divizii în cadrul firmei, consacrate securităţii şi gestiunii riscurilor, care răspunde direct în faţa preşedintelui Bob Dudley şi care asigură „o supraveghere independentă” a operaţiunilor legate de securitate.

Articole înrudite