25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Malta va menţine restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, la şapte ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană (UE), relatează Times of Malta în ediţia electronică de joi.
Arhipelagul este unul dintre statele care vor face acest lucru până la sfârşitul lui 2013, au declarat surse europene, citate de publicaţie. România şi Bulgaria au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, iar statele membre au dreptul să impună restricţii temporare asupra accesului pe piaţa muncii, în relaţia cu aceste două ţări. Deşi unele state au ridicat aceste restricţii, Malta a optat să le menţină, românii şi bulgarii având nevoie de un permis de muncă în această ţară.
Dar arhipelagul permite accesul românilor şi bulgarilor în posturi care necesită calificări superioare sau experienţă ori în domenii în care înregistrează un deficit de muncitori maltezi. Restricţii similare rămân în aplicare în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie.
La începutul acestei luni, toate restricţiile impuse statelor care au aderat la Uniune în 2004 au fost anulate.
Deşi a obţinut dreptul exclusiv de a invoca o clauză de salvgardare, în tratatul său de aderare, impunând restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii tuturor statelor membre ale Uniunii, Malta nu a avut nevoie să declanşeze acest mecanism, pentru că ameninţarea unei "invazii" a sicilienilor, "care să le ia locurile de muncă maltezilor" nu s-a materializat. Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului, la începutul lui aprilie, în Malta munceau peste 5.000 de cetăţeni ai altor state europene.
Tendinţa, în restul ţărilor Uniunii, este similară. Nu au fost raportate "invazii" ale pieţelor de muncă, de la valul de aderare din 2004 şi până în prezent, lucrătorii preferând să muncească în apropiere de casă.

Articole înrudite