Majoritatea eurodeputaţilor au salutat miercuri, în plenul Parlamentului European, planul de redresare în valoare de 750 de miliarde euro, prezentat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto), şi care este parte a bugetului Uniunii Europene pe termen lung revizuit, indică un comunicat al legislativului european, informează Agerpres.
"Solidaritatea europeană a revenit şi deschidem un nou capitol pentru UE", a declarat liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European, Manfred Weber. Noile fonduri trebuie cheltuite pentru idei noi şi nu pentru problemele vechi ale Europei. "Solidaritatea merge mână în mână cu responsabilitatea" şi, prin urmare, modul în care banii vor fi returnaţi trebuie să fie clar, a adăugat Weber, care a solicitat noi resurse proprii, precum şi contribuţii din partea giganţilor din domeniul digital.
Lidera grupului S&D, Iratxe Garcia-Perez, a mulţumit executivului comunitar pentru propunerea ambiţioasă şi pentru recunoaşterea "rolului pe care îl merită" Parlamentul European în elaborarea pachetului de redresare. Ea a avertizat că este în joc însăşi supravieţuirea proiectului european şi a îndemnat Consiliul să adopte prin majoritate calificată noul cadru financiar multianual (CFM) 2021-2027, pentru a evita ca Uniunea Europeană să fie ţinută "ostatică de patru state membre care preferă un răspuns naţional unuia european".
"Ne aflăm într-un un punct de cotitură, fără precedent în istoria Europei", a declarat Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe. "CFM şi planul de redresare trebuie să se axeze pe viitor", având ca puncte de reper Pactul Ecologic european şi agenda digitală. "Avem păreri diferite asupra unor detalii, dar salut cu adevărat abordarea Comisiei", a adăugat el, reamintind statelor membre că "UE nu este un bancomat, iar solidaritatea se bazează pe valori".
În numele grupului 'Identitate şi Democraţie', Jorg Meuthen a criticat propunerea CE ca fiind "complet greşită şi lipsită de sens", fără o bază juridică adecvată şi lipsită de responsabilitate sau simţ economic. Comisia Europeană doreşte să cheltuiască bani "ca şi cum nu ar exista viitor". Contribuabilii europeni trebuie să achite o factură uriaşă, a concluzionat acesta.
În intervenţia sa, co-lidera grupului Verzilor, Ska Keller, a afirmat: "Nu trebuie să repetăm greşelile mari din trecut şi să împingem ţările către austeritate şi ideologii de piaţă oarbe. În schimb, trebuie să ne asigurăm că banii sunt investiţi bine în proiecte care vor contribui pe termen lung la crearea de locuri de muncă şi la salvarea singurei planete pe care o avem".
Johan van Overtveldt, reprezentant al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a susţinut că ''banii trebuie să meargă acolo unde este cea mai mare nevoie de ei şi trebuie să existe mecanisme de siguranţă pentru întreprinderile noastre, iar cei care lucrează şi fac economii nu ar trebui să fie buni de plată pentru aceste programe".
"În loc să ne detaşăm clar de dogmele anterioare, planul de redresare se opreşte la jumătatea drumului", a declarat Manon Aubry, co-lideră a grupului Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL). Salutând noile propuneri privind resursele proprii, eurodeputata franceză a solicitat anularea datoriilor acumulate în timpul crizei, acordarea de împrumuturi permanente directe statelor membre şi condiţionarea finanţării publice în funcţie de considerente sociale.