28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Maior: Sistemul de apărare antirachetă este o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României şi euro-atlantică
Maior: Sistemul de apărare antirachetă este o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României şi euro-atlantică

Sistemul de apărare antirachetă este o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României şi euro-atlantică, a declarat recent, la un eveniment la Washington, ambasadorul României în SUA, George Maior.
"Aflat la cea de-a XX-a aniversare, parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, fundamentat pe valorile comune ale libertăţii şi democraţiei, oferă cadrul dezvoltării securităţii şi prosperităţii noastre comune", a afirmat Maior, evidenţiind contribuţia României, alături de SUA, pentru combaterea unei game largi de ameninţări de securitate, regionale şi în plan global, se arată într-un comunicat al Ambasadei României în SUA.
"Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore reflectă, în mod esenţial, concretizarea acestui parteneriat, reprezintă o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României şi cea euro-atlantică, precum şi garanţia legăturii noastre transatlantice", a spus ambasadorul într-o prelegere pe tema apărării împotriva rachetelor balistice, susţinută la evenimentul ''Shared Threats and a Common Purpose: U.S. — Romania Missile Defense Cooperation'', organizat de Institutul Hudson din Washington.
Conform comunicatului, Maior a subliniat, totodată, modul în care cooperarea româno-americană contribuie la capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice şi asigură robusteţea arhitecturii regionale de apărare antirachetă.
"Prin integrarea în sistemul NATO, Aegis Ashore România a adus o contribuţie majoră la extinderea ariei de acoperire şi protecţie aliate împotriva potenţialelor atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euro-atlantic, pe fondul intensificării acestei ameninţări în plan regional şi global", a mai afirmat ambasadorul.
Maior s-a mai referit şi la complexitatea mediului de securitate din arealul Mării Negre şi de pe întreg flancul estic al NATO, pledând pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare. În context, el a punctat eforturile întreprinse de România pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO şi pentru dezvoltarea capabilităţilor de apărare naţionale: alocarea a 2% din PIB pentru apărare începând cu anul 2017, modernizarea forţelor armate române şi a mijloacelor acestora, contribuţia la misiuni şi operaţiuni externe, încheie comunicatul Ambasadei României în SUA.


Articole înrudite