25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Madagascar are cea mai slabă economie a lumii
Madagascar are cea mai slabă economie a lumii
Pentru realizarea clasamentului, publicaţia a luat în calcul situaţia economică a 177 ţări ale lumii, uitându-se la evoluţia economică din ultimii trei ani în materie de creştere economică, inflaţie, PIB pe cap de locuitor şi balanţă comercială. Criza financiară a aruncat două dintre statele europene în „groapa” celor mai slabe economii ale lumii.
10. Iran
Pe locul zece, Iran, care deţine 10% din din rezervele de petrol ale lumii, se confruntă cu un prost management al statului care controlează mare parte din industrie, motiv pentru care şi situaţie economică este în declin: PIB-ul pe cap de locuitor este de numai 5,493 dolari.
9. Nicaragua
Ocupanta penultimei poziţii din clasamentul Forbes, Nicaragua,  este cea de-a doua cea mai săracă ţară din emisfera vestică, după Haiti. PIB-ul pe cap de locuitor este de 1,197 dolari iar inflaţia de 9%. Acestea nu sunt însă singurele probleme ale populaţiei, care se confruntă cu preţuri exorbitante la energie şi lipsa apei potabile.Peste jumătate din populaţia ţării trăieşte sub pragul sărăciei.
8. Swaziland
Cu o populaţie în continuă creştere şi o lipsă acută de locuri de muncă, statul african se confruntă cu un grad de sărăcie de peste 60%. Ca şi alte state din zonă, Swaziland, cunoscută ca mare exportator de zahăr şi pentru zonele turistice deosebite, suferă de pe urma crizei financiare odată cu SUA. Aceasta în contextul în care americanii ajutau economia ţării prin diverse taxe protectoare.Acum, economia Swaziland  se traduce print-o inflaţie de 7,3% şi un PIB pe cap de locuitor de 3,109 dolari.
7. Kîrgîzstan
Kîrgizstan ocupă poziţia a 164-a din 178, în clasamentul Transparency International referitor la cele mai corupte state din lume, are un şomaj de 11%, inflaţie de 12,6% şi PIB pe cap de locuitor de 943 de dolari. Mai mult, oferă investitorilor străini provocări nebănuite. Toate acestea, recomandă republica din zona centrală a Asiei pentru poziţia a şaptea în clasamentul Forbes.
6. Venezuela
„Singurul lucru sănătos la economia Venezuelei, este surplusul de petrol”, notează Forbes despre ocupanta locului şase. Boala care a cuprins economia statului se vede în cifre: inflaţie de 32% şi PIB pe cap de locuitor de 9,886 dolari.
5. Jamaica
Pe locul cinci, Jamaica, a primit o nouă lovitură tocmai când reuşise să scoată capul deasupra nevoilor. Rata sărăciei ajunsese la numai 10% în ultimii ani,  iar analfabestismul scăzuse la 12%. Criza i-a decimat însă economia, PIB-ul a scăzut cu 4% în ultimii doi ani iar aşteptările nu sunt prea încurajatoare nici în perioada urmatoare: creştere de 3% până în 2015. Inflaţia mare, de 7% şi deficitul de cont curent împovărător, pune mare presiune pe averea poporului, PIB-ul pe cap de locuitor fiind de numai 5,473 dolari.
4. Ucraina
"Ucraina are pământ bun pentru agricultură şi resurse minerale importante, putând deveni cu uşurinţă un lider al economiei europene”, spun ziariştii Forbes despre ocupanta poziţiei a patra, în topul celor mai slabe economii ale lumii. Cu toate acestea, cifrele indică orice, mai puţin prosperitate. PIB-ul pe cap de locuitor al Ucrainei a scăzut chiar sub cel al Bulgariei sau Serbiei, până la 3,483 de dolari, iar inflaţia a ajuns la 10%. „Legi stufoase, o guvernanţă corporatistă slabă şi corupţie”, vine explicaţia departamentului de Stat al SUA.
3. Guineea
Guineea, ocupanta locului trei în topul Forbes, poate fi considerată un paradox: investitorii străini o ocolesc deşi stă pe  jumătate din rezervele de bauxită ale lumii. Drumurile proaste şi ostilitatea guvernului faţă de străini au încetinit creşterea economică, aducând ţara într-o situaţie economică de evitat: inflaţie de 17% şi un PIB pe cap de locuitor de 440 de dolari. Cu toate acestea, pentru Guineea se întrevedere o relansare. Alegerile din 2010 au redus din temerile investitorilor astfel că gigantul mondial BHP Billiton a demarat în statul african o investiţie în aluminiu de 5 miliarde de dolari.
2. Armenia
Cu un PIB cu 15% mai mic decât în 2008 şi cu previziuni de creştere mediocre pentru următorii ani, Armenia s-a aşezat incomod pe poziţia a doua, în topul celor mai slabe economii ale lumii. Inflaţia  ajunsă la 7% sărăceşte populaţia iar PIB-ul pe cap de locuitor este de numai 2.959 dolari. Mai mult, resursele energetice ale ţării depind în totalitate de Rusia şi Iran iar afacerile cu diamante au devenit un dezastru în condiţiile în care Rusia a renunţat să mai furnizeze materie primă către procesatorii armeni.
1. Madagascar
Conform clasamentului, cea mai slabă economie a lumii este Madagascar, care a urcat pe parcursul unui an de pe ultima poziţie, în topul ruşinii economiilor globale. „Economia din Madagascar este o reflecţie a situaţiei politice în care se zbate”, explică ziariştii de la Forbes. În 2009, odată cu debarcarea preşedintelui Marc Ravalomanana şi venirea la putere a liderului opoziţiei Andry Rajoelina, Europa şi SUA şi-au retras orice sprijin economic, lăsând ţara cu mari probleme financiare. Spre exemplu, americanii au retras Madagascar din programul de într-ajutorare destinat statelor Africane, astfel că exporturile de textile din statul african către piaţa SUA s-au redus la zero şi mii de oameni au rămas fără locuri de muncă. Tot atunci, statele europene au renunţat să mai vireze în contul Madagascar un ajutor financiar de 1 miliard de dolari, după cum promiseseră.


Articole înrudite