25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Londra va păstra la vedere două statui ale proprietarilor de sclavi, dar cu texte explicative (FOTO)
Londra va păstra la vedere două statui ale proprietarilor de sclavi, dar cu texte explicative (FOTO)

O pereche de monumente proeminente care celebrează politicienii britanici legaţi de comerţul transatlantic cu sclavi, vor rămâne vizibile la Londra, a votat o agenţie municipală săptămâna trecută. Mişcarea a anulat efectiv o decizie anterioară, luată la începutul acestui an, de a scoate obiectele controversate din public.

Statuile lui William Beckford şi Sir John Cass vor fi „reţinute şi contextualizate”, potrivit unui anunţ al City of London Corporation, organismul municipal de conducere care supraveghează sectorul financiar istoric Square Mile, unde sunt amplasate memoriale. Plăcuţele memorial originale vor fi acum instalate alături de textele cu informaţii despre legăturile figurilor sculptate cu sclavia.

„Am analizat cu atenţie această problemă, ţinând cont de sentimentele puternice de ambele părţi  şi am făcut ceea ce credem că este un răspuns sensibil şi proporţional la o problemă sensibilă”, a spus într-o declaraţie Doug Barrow, preşedintele unui subcomitet special format în jurul valorii de statuile Beckford şi Cass. „Ne permite să recunoaştem şi să abordăm moştenirea trecutului nostru cu deschidere şi onestitate - nu să încercăm să ştergem istoria, ci să o plasăm în contextul ei potrivit”.

Înfiinţat în martie, comitetul lui Barrow, numit Statues Working Group, are sarcina de a dezvolta o serie de programe educaţionale în jurul memorialelor plasate în dezbaterea aprinsă despre monumentele publice. Înainte de votul din această lună, grupul a elaborat un raport care recomanda menţinerea statuilor pe loc. „Nu putem fi orbi la faptul că istoria oraşului este indisolubil legată de sclavie, care este o pată a trecutului nostru şi, în mod şocant, rămâne o caracteristică a vieţii de astăzi în multe părţi ale lumii”, a adăugat preşedintele grupului.

Beckford, de două ori Lord primar al Londrei în anii 1700, deţinea mii de sclavi în plantaţiile de zahăr ale familiei sale din Jamaica. Aceşti muncitori au fost probabil achiziţionaţi prin Royal African Company, o afacere comercială care trafica sclavi, unde Cass, un membru al Parlamentului în secolul al XVIII-lea, a îndeplinit mai multe funcţii executive.

În ianuarie, City of London Corporation a votat pentru mutarea celor două statui de la locul lor din clădirea municipală Guildhall /Moorgate din Londra şi înlocuirea lor cu lucrări noi. Decizia lor a urmat o recomandare a Itaskforce înfiinţată după valul de proteste legate de rasă din 2020. „Comerţul cu sclavi este o pată a istoriei noastre şi a-i pune pe cei care au profitat de el pe un piedestal, este ceva care nu-şi are locul într-un oraş modern şi divers”, a spus co-preşedintele grupului de lucru, Caroline Addy, într-o declaraţie.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓


Articole înrudite