23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Linişte, vorbeşte preşedintele SUA!
Linişte, vorbeşte preşedintele SUA!
„Aceasta este o simulare. Este o simulare”, se putea citi miercuri după-amiază în SUA pe micile ecrane din toată ţara. Ecranul s-a înnegrit şi s-a auzit un sunet ascuţit şi o voce distorsionată. Programul la televizor s-a întrerupt timp de 30 de secunde, la fel ca şi cel radiofonic, notează joi ziarul La Vanguardia. Dacă într-o zi SUA vor suferi un atac nuclear, o serie de atentate teroriste sau vreo catastrofă naturală, americanii vor citi un mesaj similar. Cineva le va da instrucţiuni, iar preşedintele se va adresa naţiunii prin intermediul undelor şi cablurilor, asupra cărora vor pune embargo autorităţile federale.
FEMA (Agenţia Federală de Gestionare a Urgenţelor) şi FCC (Comisia Federal de Comunicaţii) au verificat dacă sistemul de alertă funcţionează pentru a putea face îmbunătăţirile necesare în perspectiva unui catastrofe reale.
Alerte ca cea de miercuri sunt întâlnite în mod frecvent la nivel regional, când are loc o tornadă, dar nu au fost niciodată testate la nivel naţional. În 2006, la cinci ani după atentatele de la 11 septembrie, preşedintele George W. Bush a semnat un decret prin care ordona pregătirea unui sistem, care să fie în mod permanent la dispoziţia preşedintelui, pentru a se putea „comunica, indiferent de condiţii, cu poporul american”.
Posibilitatea ca locatarul de la Casa Albă să controleze comunicaţiile televizate şi radiofonice, chiar şi pentru câteva secunde, a suscitat temerile membrilor celor mai suspicioşi ai dreptei, reticente faţă de puterea centrală. Pentru unii se desprinde un insuportabil iz de socialism. Sau de Război Rece: alertele de urgenţă au ca origine aşa-numitul Conelrad (Control al radiaţiei electromagnetice), menit să reacţioneze în faţa unui atac sovietic.
În urmă cu câteva zile pe blogul său, congresmanul şi candidat la alegerile primare republicane, Ron Paul, i-a întrebat pe simpatizanţii săi: „Ştiaţi că la 9 februarie, autorităţile federale vor întrerupe în mod temporar programele de radio şi televiziune?”. Şi preciza: „aceasta nu este o teorie a conspiraţiei”.
De fapt, autorităţile au reiterat timp de mai multe zile că simularea se va face miercuri. Luni, compania de cablu Time Warner a trimis un mail tuturor clienţilor săi din New York cu următorul mesaj: „Nu există niciun motiv de îngrijorare, nu este decât o simulare”. Într-o clădire din afara Washingtonului, unde locuiesc mulţi pensionari, au fost împărţiţi fluturaşi care menţionau că este o simulare de alertă şi că nu există niciun motiv de „panică”.
Nu s-au semnalat cazuri de haos sau panică. S-ar putea pentru că majoritatea cetăţenilor nu prea se uită ziua la televizor, nu obişnuiesc să asculte radioul şi se conectează mai degrabă la internet. Iar Internetul nu a făcut parte din simulare.


Articole înrudite