Cei mai mulţi străini din Tripoli afirmă că sunt hărţuiţi de insurgenţi, care au preluat recent controlul asupra capitalei libiene, informează luni AP.
Asupra a mii de străini planează suspiciunea că au susţinut forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi, care a condus timp de 42 ţara cu mână de fier.
Din cauza culorii pielii lor, profesori proveniţi din Ghana sunt verificaţi cu brutalitate în punctele de control, iar 19 bucătari ucraineni au fost închişi de către rebeli, care îi acuză că sunt lunetişti pro-Gaddafi.
Printre ucrainenii reţinuţi se află persoane în vârstă şi femei, iar insurgenţii rămân refractari la eforturile unor diplomaţi internaţionali privind eliberarea acestora, a indicat pentru AP un bucătar ucrainean.
„Orice negru este o ţintă”, a explicat la rândul său un profesor originar din Ghana, care împreună cu familia sa nu au ieşit din casă timp de două săptămâni.
Au loc razii şi arestări, iar muncitorii imigranţi sunt frecvent ţinte ale abuzurilor comise de insurgenţi, indica un raport al organizaţiei Human Rights Watch (HRW), dat duminică publicităţii.
Un lider rebel estima la 5.000 numărul persoanelor arestate la Tripoli. Şi, în timp ce libienii arestaţi dispun de condiţii de detenţie acceptabile, cei străini trăiesc în locuri indescriptibile fiind lipsiţi de apă potabilă şi îngrijire medicală, nota HRW.
Această situaţie ar putea umbri imaginea insurecţiei libiene, care a promis crearea unei ţări libere şi respectarea statului de drept, afectând eforturile de relansare economică a ţării, unde lucrează numeroşi muncitori străini.
Înaintea declanşării insurecţiei, în urmă cu peste şase luni, din cei aproximativ 6 milioane lucuitori cel puţin 1,5 milioane erau muncitori străini, în principal africani, asiatici şi est-europeni. Cei mai mulţi străini au părăsit Libia, plângându-se că nu şi-au mai primit salariile sau au fost jefuiţi de trupele lui Gaddafi.
HRW le-a cerut duminică trupelor rebele să pună capăt arestărilor arbitrare şi să creeze un sistem de detectare a mercenarilor lui Gaddafi.
Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT, instanţa politică a insurecţiei) le-a cerut combatanţilor să nu comită abuzuri împotriva deţinuţilor, insistând că mercenarii străini care se fac vinovaţi de crime vor fi supuşi unei judecăţi corecte.