25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liderul nord-coreean Kim Jong-il a murit
Liderul nord-coreean Kim Jong-il a murit
Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist. Liderul nord-coreean, în vârstă de 69 de ani, a decedat din cauza unei "mari epuizări mentale şi fizice" la 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României), a anunţat Agenţia centrală de presă coreeană (KCNA), agenţia oficială nord-coreeană. Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene, care a adăugat că o autopsie a fost realizată duminică.
Fiul său Kim Jong-un, născut în 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din Istorie, potrivit agenţiei oficiale, care le cere nord-coreenilor să-l recunoască de acum ca lider al lor.
"Toţi membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii şi publicul trebuie să respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un şi să protejeze şi să consolideze frontul unit al partidului, armatei şi publicului", a subliniat KCNA.
Funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. Autorităţile statului comunist au decretat doliu în perioada 17-29 decembrie.
Armata sud-coreeană, în stare de alertă
La Seul, Guvernul sud-coreean a fost plasat în stare de alertă, după anunţul morţii lui Kim Jong-il, cele două ţări fiind din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953). Coreea de Sud şi-a plasat armata în stare de alertă şi a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, după anunţul decesului liderului nord-coreean Kim Jong-il, au declarat surse oficiale. Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak şi-a anulat toate întâlnirile şi a convocat un Consiliu de Securitate Naţională la "Casa Albastră", numele reşedinţei prezidenţiale. "Toţi funcţionarii Casei Albastre sunt plasaţi în stare de alertă", a precizat purtătorul său de cuvânt. "Monitorizarea şi securitatea zonelor frontaliere au fost consolidate. Suntem foarte atenţi la orice mişcare a armatei din Nord", a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. "Toţi comandanţii sunt în alertă, iar Coreea de Sud şi Statele Unite accentuează împărtăşirea de informaţii militare", a adăugat el.
Kim Jong-il, liderul cu mână de fier al unei ţări cu economie muribundă
Kim Jong-il, al cărui deces sâmbătă a fost anunţat luni, a condus Coreea de Nord cu o mână de fier din 1994 şi îi lasă fiului său Kim Jong-un, succesorul său deja desemnat, o economie muribundă într-o ţară marcată de o foamete mortală şi de grave penurii alimentare repetate. Kim Jong-il, în vârstă de 69 de ani şi care avea numeroase probleme de sănătate, a utilizat propaganda, un cult exacerbat al personalităţii, o armată docilă şi lagărele de muncă pentru a-şi păstra puterea, aşa cum a făcut şi tatăl său înaintea lui. El le-a dovedit că se înşeală tuturor celor care prevedeau o prăbuşire a regimului său după terminarea ajutorului sovietic la începutul anilor '90. La finalul acestui deceniu, o foamete a ucis până la un milion de persoane. Dar el a rămas "Liderul iubit" şi a continuat un program de fabricare a armelor nucleare, marcat de două teste, în octombrie 2006 şi mai 2009.
Coreea de Nord se confruntă în mod regulat cu penurii alimentare serioase.
Kim Jong-il a fost victima unui atac cerebral în august 2008. El ar fi avut de asemenea probleme renale, diabet şi hipertensiune. Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene, care a adăugat că o autopsie a fost realizată duminică.
Analiştii apreciau de mai mulţi ani că deciziile sale erau din ce în ce mai eratice, cum a fost cea de a distruge cu torpile în martie 2010 o corvetă sud-coreeană, provocând moartea a 46 de marinari şi antrenând un val de sancţiuni. În pofida unei anchete internaţionale, Coreea de Nord a dezminţit orice responsabilitate. Unii analişti vedeau în aceste acţiuni efectele secundare ale atacului cerebral. Alţii evocau voinţa sa de a-l aşeza pe tron pe fiul său cel mai tânăr.
Starea sa de sănătate a fost întotdeauna secret de stat, ca şi biografia sa, care se înscrie în legendă.
Moştenitor crescut în nomenclatura comunistă, propaganda îl prezintă ca fiind născut la 16 februarie 1942. O stea şi un dublu curcubeu ar fi apărut în acea zi. Conform altor informaţii, el s-a născut în 1941. Muntele unde s-ar fi născut el, Paekdu, cel mai înalt din ţară (2.744 de metri), la frontiera chineză, este sfânt. Se spune că acolo s-a născut Coreea. În realitate, majoritatea istoricilor consideră că Kim s-a născut în Rusia, într-o tabără de antrenament a partizanilor comunişti, de unde tatăl său Kim Il-sung a condus războiul de rezistenţă împotriva invadatorului japonez până în 1945.
Licenţiat în economie politică, tânărul Kim urcă treptele nomenclaturii Partidului Muncitorilor din Coreea aflat la putere. El se ocupă în principal de propagandă. Desemnat succesor al tatălui său, el preia oficial frâiele puterii la trei ani după moartea lui Kim Il-sung în 1994. El a fost acuzat că a organizat atentatul care a ucis 17 sud-coreeni la Rangoon, în Myanmar, în 1983, precum şi de distrugerea în zbor a unui avion al Korean Airlines (KAL) în 1987 (115 morţi), cu câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Seul.
"Liderul iubit" ştia foarte bine să crească miza în negocierile internaţionale demarate în 2003 pentru a convinge Phenianul să renunţe la ambiţiile sale atomice. El a părăsit în mod regulat aceste discuţii în şase ţări (cele două Corei, China, Statele Unite, Japonia şi Rusia) şi a sfidat comunitatea internaţională procedând la primul test nuclear, la 9 octombrie 2006. În această partidă de poker, Kim Jong-il ştia bine că arma supremă este o inestimabilă monedă de schimb. Dosarul a rămas acum în mâinile fiului său Kim Jong-un.
Enigmaticul Kim Jong-un, noul lider nord-coreean
La mai puţin de 30 de ani, enigmaticul Kim Jong-un, cel mai tânăr dintre fiii fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, accede la conducerea singurei dinastii comuniste din lume, dotată cu arma nucleară, fără a lăsa nimic să se afle despre personalitatea sau intenţiile sale. Luni, cel a cărui imagine de adult nu era cunoscută de nimeni până acum un an, a fost desemnat să asigure succesiunea tatălui său, la câteva minute după anunţul decesului acestuia. "Toţi membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii şi publicul trebuie să respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un şi să protejeze şi să consolideze frontul unit al partidului, armatei şi publicului", a cerut agenţia oficială nord-coreeană KCNA.
Dar restul lumii nu ştie decât foarte puţine despre cel mai tânăr dintre fiii lui Kim Jong-il. Abia în septembrie 2010, Phenianul a publicat pentru prima dată imagini recente ale tânărului, realizate alături de tatăl său, în compania altor demnitari. Singura fotografie cunoscută anterior data de peste zece ani. Aceasta anunţa, potrivit analiştilor, accelerarea procesului de succesiune dinastică, la câteva zile după ce Kim Jong-un a ajuns în funcţii înalte din Partidul Muncitorilor din Coreea. Cu puţin înainte, în pofida vârstei sale foarte fragede, el a fost numit general cu patru stele.
Conform serviciilor de informaţii sud-coreene, tânărul care ar fi fost născut de cea de-a treia soţie a lui Kim Jong-il, o dansatoare de origine japoneză decedată din cauza cancerului, a fost format în instituţii elveţiene, unde a devenit un mare amator de baschet.
Într-un regim în care cultul personalităţii a fost dus la paroxism, aparatul de propagandă pregătise deja ascensiunea acestuia, fiind desemnat încă de anul trecut cu titlul "tânăr căpitan" sau "tânăr general". Kenji Fujimoto, bucătar şef japonez mult timp în serviciul lui Kim Jong-il la Phenian, l-a descris ca "făcut din acelaşi aluat ca tatăl său, exact portretul său, în ceea ce priveşte faţa, corpolenţa şi personalitatea". Aceste elemente l-ar fi făcut preferatul tatălui său, în defavoarea fraţilor săi mai mari Kim Jong-nam şi Kim Jong-chul.
Kim Jong-un nu era citat iniţial de analişti ca fiind cel mai bine plasat în ordinea succesiunii, fratele său cel mai mare Kim Jong-nam fiind considerat mult timp favorit. Dar acesta ar fi pierdut favorurile tatălui său după expulzarea sa din Japonia, unde a încercat să pătrundă cu un paşaport fals, în 2001. "Jong-un este cunoscut ca având potenţial pentru a deveni un lider puternic, intransigent. El are personalitatea pentru a asuma responsabilităţi", a apreciat anul trecut Cheong Seong-Chang, specialist pe tema Coreei de Nord la centrul de reflexie Sejong din Seul.
Potrivit unor surse, Kim Jong-il a obţinut sprijinul Beijingului pentru desemnarea fiului său, precum şi garanţii privind supravieţuirea regimului în timpul unei eventuale faze de succesiune. În septembrie, Kim Jong-un a avut o rară apariţie publică alături de tatăl său, cu ocazia unui marş militar marcând a 63-a aniversare a regimului comunist, potrivit presei oficiale. Televiziunea nord-coreeană i-a arătat pe cei doi aplaudând de la o tribună de onoare la trecerea unităţilor motorizate, în piaţa mare care poartă numele fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Il-sung, tatăl lui Kim Jong-il şi bunicul noului lider.
Coreea de Nord, între conflicte, instabilitate şi opacitate
Agenţia France Presse prezintă principalele date despre Coreea de Nord începând din 1950, de la războiul cu Coreea de Sud şi înăsprirea unuia dintre regimurile cele mai opace de pe planetă, unica dinastie de tip stalinist din lume, unde Kim Jong-un îi succede tatălui său decedat.
- 1945: Plecarea ocupantului japonez. Sovieticii pătrund în peninsulă prin nord, forţele americane în sud. Coreea este divizată în două peste paralela 38.
- 1948: Fondarea Republicii Democratice Coreea (nord) cu capitala la Phenian, apoi a Republicii Coreene (sud), cu capitala la Seul.
- 25 iunie 1950: Trupele nord-coreene invadează Sudul cu sprijinul Chinei şi al Uniunii Sovietice: începutul Războiului din Coreea.
- 27 iulie 1953: Armistiţiul de la Panmunjom pune capăt războiului care s-a soldat cu până la patru milioane de morţi şi dispăruţi.
- 1991: Admiterea celor două Corei în ONU. Acord de reconciliere, de non-agresiune şi de recunoaştere.
- 8 iulie 1994: Decesul liderului nord-coreean Kim Il-sung. Fiul său Kim Jong-il îi succede.
- 18 septembrie 1996: 24 de agenţi nord-coreeni şi patru sud-coreeni sunt ucişi în cursul unei tentative de infiltrare a unui submarin de mici dimensiuni în Coreea de Sud.
- decembrie 1997: Primele negocieri de pace între cele două Corei la Geneva.
- 13/15 iunie 2000: Summit istoric la Phenian: preşedinţii Kim Dae-Jung şi Kim Jong-il semnează un acord care prevede reunificarea.
- 30 iunie: Acord privind reunirea familiilor şi repatrierea prizonierilor nord-coreeni. Primele întruniri familiale la 15 august.
- 2002: Confruntare navală în iunie, soldată cu cel puţin 30 de nord-coreeni ucişi sau răniţi şi patru sud-coreeni morţi şi unul rănit. Preşedintele american George W. Bush clasează Coreea de Nord în "Axa Răului".
- 2003: Phenianul se retrage din Tratatul de neproliferare nucleară. Începutul negocierilor în şase state la Beijing (cele două Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia, China).
- 9 octombrie 2006: Coreea de Nord anunţă că a efectuat primul său test nuclear.
- 25 mai 2009: După ce a prezentat semne de bunăvoinţă în 2008, Phenianul anunţă că a efectuat un al doilea test nuclear subteran.
- 26 martie 2010: 46 de marinari sud-coreeni mor în naufragiul unei corvete scufundate în apropiere de frontiera maritimă intercoreeană. O comisie de anchetă internaţională acuză o torpilă nord-coreeană, însă Phenianul neagă.
- 24 august 2011: Kim Jong-il se declară pregătit să impună un moratoriu asupra testelor nucleare în cazul reluării negocierilor în şase state.
- 19 decembrie: Phenianul anunţă moartea, cu două zile înainte, a lui Kim Jong-il şi preluarea puterii de către fiul său cel mai tânăr Kim Jong-un. Funeraliile sunt prevăzute pentru 28 decembrie.


Articole înrudite