Capitala Letoniei, Riga, sărbătoreşte în acest an cea de-a 500-a aniversare a bradului său, însă Tallin, capitala estoniană, are şi ea ceva de spus, relatează AFP.
„Am primit un cadou de la primarul din Tallinn, Edgar Savisaar: un brăduţ de Crăciun”, a declarat pentru AFP primarul din Riga, Nils Usakovs. „Ne-a felicitat pentru cea de-a 500-a aniversare a bradului de Crăciun la Riga, dar ne-a amintit că Tallinn sărbătoreşte în acest an cea de-a 569-a aniversare”, a adăugat el. „Este foarte bine că singurul dezacord între Riga şi Tallinn este cine are cel mai vechi brad de Crăciun”, a glumit primarul. Oficiul de turism din Letonia i-a invitat pe estonieni să vină să vadă patria bradului de Crăciun, la festivalul de la Riga.
Potrivit cercetătorilor care susţin varianta letonă, primul copac n-a fost chiar bradul clasic de astăzi. În 1510, nişte negustori au construit o piramidă de lemn pe care au numit-o „copac” şi pe care au împodobit-o cu flori uscate, fructe, legume şi jucării de paie. Copacul a fost construit cu ocazia unei parade în jurul sălii în care se adunau şi a fost apoi ars, pentru a marca anul care s-a scurs.
Estonienii, în schimb, afirmă că primul brad de Crăciun din lume a fost adus în faţa primăriei din Tallinn în 1441, în cadrul unei ceremonii de iarnă în timpul căreia negustori celibatari şi femei necăsătorite au dansat în jurul copacului, înainte de a-i da foc. „Revendicările letonilor nu sunt corecte”, declară istoricul de artă Juri Kuuskemaa celui mai mare cotidian estonian, Postimees.
Atât la Riga cât şi la Tallinn se găseau în acea vreme bresle de negustori celibatari veniţi din statele germane. Potrivit lui Mike Johnson, un american care trăieşte la Riga şi care a făcut cercetări asupra istoriei bradului de Crăciun, este vorba despre o dezbatere pur academică. „În cele din urmă, este o legendă, ca şi cea a lui Moş Crăciun. Şi cu ce drept se numeşte Finlanda casa lui Moş Crăciun?”, a spus el pentru AFP.