Circa 750 de milioane de oameni nu au acces la apă şi 2,5 miliarde nu au acces la sistemul de canalizare la nivel mondial, a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, în cadrul unei conferinţe organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.
"La nivel mondial, cerinţa de apă va creşte încontinuu în următoarele decenii, aspect ce va conduce la mari provocări în aproape toate regiunile lumii. Statisticile la nivel mondial arată că aproximativ 750 de milioane de oameni nu au acces la sursele de apă şi circa 2,5 miliarde de oameni nu au acces la sistemele de canalizare. Concluzia este evidentă: apa are un impact esenţial şi semnificativ în asigurarea calităţii vieţii", a spus ministrul.
Potrivit acesteia, este important să reducem consumul de apă şi să păstrăm calitatea ei, iar acest lucru se poate face numai printr-o responsabilizare a tuturor factorilor implicaţi.
"În acest moment, România face eforturi susţinute pentru a dezvolta şi a implementa proiecte şi se întreprind acţiuni îndreptate atât către protejarea resurselor de apă, cât şi asupra asigurării accesului la o apă de calitate şi în cantitate suficientă, acţiuni asumate şi prevăzute în programul de guvernare", a precizat Petcu.
Ea a adăugat că România s-a angajat să implementeze cerinţele europene în domeniul apelor, în special directiva privind epurarea apelor uzate urbane.
"Până în prezent s-au depus eforturi importante din punct de vedere financiar şi tehnic pentru realizarea măsurilor necesare asigurării conformării cu cerinţele europene, respectiv construirea şi dezvoltarea reţelelor de canalizare şi a staţiilor de epurare, în special în zona urbană, urmând ca acestea să continue în toate aglomerările umane", a arătat oficialul ministerial.
Petcu a subliniat că trebuie continuate măsurile de optimizare a structurilor de epurare a apei uzate, pentru evitarea unor sancţiuni din partea Comisiei Europene.
"Progresul înregistrat la nivel naţional privind epurarea apelor uzate, în perioada 2009 — 2016, se reflectă în creşterea nivelurilor de epurare şi colectare pentru aglomerările mai mari de 2.000 de locuitori, cu circa 15% pentru colectare şi cu 22% pentru epurarea apelor uzate. Se impune continuarea implementărilor măsurilor de realizare, modernizare şi funcţionare corespunzătoare a structurii de apă uzată, în vederea asigurării conformării cu cerinţele europene şi evitarea sancţionării României", a susţinut ministrul Apelor.
Naţiunile Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro au decis în 1992, prin rezoluţia 47/193, ca statele să dedice în fiecare an, în preajma solstiţiului de primavară, o zi în care oamenii să conştientizeze că apa este una dintre resursele indispensabile vieţii astfel că 22 martie a fost declarată Ziua Mondială a Apei.