17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Jumătate dintre americani vor ca religia să le influenţeze politica
Jumătate dintre americani vor ca religia să le influenţeze politica

Jumătate dintre americani estimează că bisericile ar trebui să se exprime regulat asupra problemelor sociale şi politice, procent în sensibilă creştere faţă de 2010, potrivit unui studiu al institutului Pew, citat de AFP.
SUA sunt de acum divizate în mod egal cu privire la această problemă: 49 % dintre americani sunt favorabili ideii ca bisericile şi diferitele culturi să intervină în dezbaterile politice, faţă de 43 % în 2010, în timp ce 48 % estimează că ele ar trebui să rămână în afara politicii, potrivit acestei anchete realizate la începutul lunii septembrie pe un eşantion de 2.002 adulţi. Marja de eroare este de 2,5 puncte.
Creşterea este dată de republicani, care susţin în procent de 59% rolul accentuat al religiei în politică, faţă de 48 % în 2010, în timp ce la democraţi cifra a rămas cvasistabilă. Pentru aproape trei sferturi dintre republicani şi jumătate dintre democraţi, este important ca reprezentanţii lor în Congres să aibă convingeri religioase solide.
O majoritate importantă, dar în scădere (de la 70 % în 2010 la 63% în prezent) continuă totuşi să refuze ca bisericile să-şi invite oficial enoriaşii să voteze pentru candidaţi în alegeri.
Paralel, o proporţie record de 72% dintre americani consideră că religia îşi pierde influenţa în viaţa americană, ceea ce majoritatea lor regretă.
Jumătate dintre americani condieră că homosexualitatea este un păcat, faţă de 45 % în mai 2013. Chiar dacă marjele de eroare ale studiului sunt mai importante pentru subcategoriile populaţiei, o netă diferenţă de atitudine apare între protestanţii albi evanghelici (82 % estimează că 'comportamentul homosexual este un păcat') şi catolici (44%).
Studiul Pew revine, de asemenea, asupra unei polemici care a izbucnit la începutul anului în Arizona şi în alte state, unde unele mici întreprinderi specializate în mariaje (florării, birtaşi, fotografi etc.) cereau dreptul de a refuza clienţi homosexuali. La nivel naţional, 47 % dintre adulţi afirmă că ele ar trebui să o poată face din motive religioase.
Opinia publică nu a evoluat în problema avortului, în pofida unei vii dezbateri în mai multe state din sud. 55 % dintre americani consideră că acesta ar trebui să fie legal în toate cazurile sau în cea mai mare parte din cazuri, faţă de 40% care ar vrea ca el să fie declarat ilegal.


Articole înrudite