22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Japonia ar putea fi deja în recesiune
Japonia ar putea fi deja în recesiune
Japonia, a treia economie mondială, ar putea fi deja în recesiune, a avertizat luni ministrul nipon al economiei, Seiji Maehara, transmite Reuters.
„Nu pot nega posibilitatea ca Japonia să fi intrat într-o fază de recesiune”, le-a declarat reporterilor Seiji Maehara, adăugând că o estimare finală a stării economiei va fi anunţată când vor fi disponibile mai multe informaţii.
De asemenea, Seiji Maehara a anunţat că se aşteaptă ca Banca Centrală a Japoniei să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare, iar guvernul şi BoJ vor colabora pentru a lupta împotriva deflaţiei şi a încuraja redresarea economiei.
În trimestrul trei din 2012, economia Japoniei s-a contractat cu 0,9%, fiind primul declin din ultimele trei trimestre. În ritm anual, produsul Intern Brut al Japoniei a scăzut cu 3,5%, a anunţat luni guvernul nipon. Declinul a fost cauzat de reducerea comenzilor provenite din Europa, afectată de criză, şi din China.
Bursa japoneză a închis luni în scădere cu 0,93%, indicele Nikkei-225 ajungând la nivelul de 8.676,44 puncte, în scădere cu 81,16 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Datoria guvernamentală a Japoniei a atins la finele lunii septembrie nivelul record de 983.300 miliarde de yeni (aproximativ 12.400 miliarde de dolari), în principal ca urmare a cheltuielilor de reconstrucţie după cutremurul şi tsunamiul din luna martie 2011.
Ministerul japonez de Finanţe a anunţat că datoria guvernamentală a crescut cu 0,7% în raport cu sfârşitul lunii iunie, iar potrivit prognozelor oficiale ar urma să treacă pragul de 1.000.000 de miliarde de yeni până la finele exerciţiului fiscal 2012, care se va încheia în luna martie 2013. Japonia are cea mai mare datorie guvernamentală din rândul statelor industrializate, dar în acelaşi timp rezervele sale valutare sunt devansate doar de cele ale Chinei.
Luna trecută, Banca Japoniei a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei în opt din cele nouă regiuni nipone, faţă de prognoza din urmă cu trei luni, un semn că declinul cererii pe plan global şi persistenţa tensiunilor cu China afectează economia dependentă de exporturi.
Singura regiune pentru care BoJ şi-a menţinut estimările a fost Tohoku, datorită cheltuielilor necesare reconstrucţiei în urma cutremurului de anul trecut.
„Ritmul redresării activităţii economice observat în urmă cu trei luni a încetinit din cauza adâncirii încetinirii economiei mondiale”, se arată în raportul trimestrial al BoJ. Au fost cele mai multe revizuiri pentru regiuni din ianuarie 2009, când Banca Japoniei a redus prognozele pentru toate cele nouă regiuni nipone.


Articole înrudite