25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Irlanda, noul "gunoi" al Europei
Irlanda, noul "gunoi" al Europei
Moody's a tăiat cu o treaptă ratingul de credit al Irlandei, de la "Baa3" la "Ba1", cu perspectivă negativă, retrogradând calificativul în categoria "junk", avertizând că statul va avea nevoie de un nou pachet de bailout din partea instituţiilor financiare internaţionale. Aceeaşi agenţie de rating a redus săptămâna trecută ratingul Portugaliei cu patru trepte, până în categoria "junk", apreciind şi în acest caz că guvernul va avea nevoie de o nouă intervenţie internaţională.
Moody's subliniază, într-un comunicat, că posibilitatea participării sectorului privat ca precondiţie pentru un al doilea pachet de finanţare externă pentru Irlanda este tot mai ridicată. Miniştrii Finanţelor din zona euro au admis pentru prima dată că ar putea fi nevoie de "o formă" de default (incapacitate de plată) al Greciei, pentru a reduce datoria publică a ţării, transmite Reuters. Dacă această variantă se va materializa, ratingul Irlandei, aflat pentru prima dată în categoria "junk", ar putea fi redus în continuare.
Celelalte două mari agenţii de rating, Standard & Poor's şi Fitch, atribuie Irlandei ratingul "BBB+", cu trei trepte deasupra categoriei "junk". S&P are perspectivă stabilă pe Irlanda, în timp ce Fitch acordă perspectivă negativă.
Reducerea ratingului Irlandei a afectat acţiunile şi moneda euro pe pieţele asiatice. Euro s-a depreciat la minimul ultimelor patru luni faţă de dolar. Guvernul irlandez, care vrea să revină pe pieţe în 2013, când actualul acord cu UE şi FMI va expira, s-a arătat ofensat de decizia Moody's, notează Reuters.
"Este nu eveniment dezamăgitor şi se bate cap în cap cu opiniile exprimate recent de celelalte agenţii de rating. Facem tot posibilul să ne ordonăm situaţia financiară, iar rezultatele pe care le obţinem pot fi văzute de oricine", se arată într-un comunicat al ministerului Finanţelor de la Dublin.
Ratingul "Ba1" atribuit de Moody's Irlandei este cu o treaptă sub cel al Columbiei şi cu două trepte sub Brazilia, dar cu un nivel peste Portugalia şi şase peste Grecia. Spre deosebire de Grecia, Irlanda şi-a atins obiectivele din acordul de finanţare externă de 85 miliarde euro încheiat anul trecut cu UE şi FMI.
Moody's afirmă că plata datoriilor Italiei este sustenabilă
Profilul de maturitate al datoriilor Italiei protejează această ţară împotriva unei creşteri explozive a randamentelor, a apreciat, miercuri, un analist de la Moody's, transmite Reuters. Marţi, randamentul pentru obligaţiunile italiene pe 10 ani a trecut, în premieră, pragul de 6%, iar spreadul faţă de bondurile germane a ajuns la 3,5 puncte procentuale.
„Trezoreria italiană are o marjă de manevră. O mare parte din titluri au o maturitate pe termen lung şi, chiar dacă spreadurile cresc, plata datoriilor este sustenabilă”, a declarat analistul Moody's, Alexander Kockerbeck, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero. La finele lunii iunie, maturitatea medie a datoriilor Italiei era de 7,09 ani.
Analistul Moody's a adăugat că situaţia din Italia este relativ stabilă şi că nu există motive fundamentale pentru ca extinderea crizei din Grecia să o afecteze. Potrivit lui Alexander Kockerbeck, creşterea explozivă a randamentelor pentru obligaţiunile italiene a fost cauzată în principal de tensiunile politice din peninsulă, care au crescut incertitudinea cu privire la rezultatul votului pentru un buget de austeritate.
Moody's atribuie Italiei un rating „Aa2” cu perspectivă negativă.


Articole înrudite