27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În Ucraina se profilează un „nou Cernobâl”
În Ucraina se profilează un „nou Cernobâl”

Utilizarea combustibilului nuclear de producţie americană la centralele nucleare din Ucraina, care funcţionează pe bază de reactoare de tip sovietic, nu corespunde cerinţelor de siguranţă şi ar putea duce la situaţii de urgenţă, comparabile ca gravitate cu dezastrul de la Cernobâl, avertizează experţi ruşi în energie nucleară, într-o declaraţie dată publicităţii vineri la Moscova, conform agenţiei de presă RIA Novosti.
Societatea ucraineană „Energoatom” şi compania americană Westinghouse au convenit asupra unui acord cu privire la prelungirea până în 2020 a contractului pentru furnizarea de combustibil nuclear american pentru centralele nucleare din Ucraina, care utilizau înainte combustibil rusesc. Cu câţiva ani în urmă, amintesc ei, la centrala nucleară Temelin din Cehia s-a produs o depresurizare a combustibilului produs de Westinghouse, după care autorităţile de la Praga au renunţat la serviciile acestui furnizor. Deficienţe s-au înregistrat în 2012 şi 2013 şi la două reactoare nucleare de la centrala ucraineană Iujno-Ukrainskaia, care erau alimentate cu acelaşi tip de combustibil de fabricaţie americană. „Noi credem că doar printr-o minune nu s-a produs un accident de proporţii din cauza acestui combustibil”, susţin aceiaşi experţi, citaţi de RIA Novosti. Ei au calificat drept „cinică şi iresponsabilă” decizia autorităţilor ucrainene de a recurge la combustibilul Westinghouse din raţiuni politice, în contextul crizei actuale dintre Rusia şi Ucraina, ca urmare a anexării Crimeii şi a sprijinului acordat de Moscova separatiştilor din regiunile rusofone ucrainene.
Accidentul nuclear de la Cernobâl din 26 aprilie 1986 a dus la contaminarea cu particule radioactive a unor teritorii importante din Ucraina, Rusia şi Belarus, iar norul radioactiv a traversat Europa şi a ajuns până în estul SUA.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi