25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O mare majoritate a germanilor s-au pronunţat împotriva asigurării de prerogative sporite Uniunii Europene (UE), într-un sondaj făcut public miercuri şi care scoate în evidenţă o semnificativă nelinişte a opiniei publice faţă de uniunea politică şi fiscală europeană mai strânsă pentru care pledează cancelarul Angela Merkel, relatează Reuters.
Sondajul realizat de institutul Forsa a arătat însă totodată o susţinere surprinzător de puternică pentru moneda unică euro, în pofida nemulţumirii germanilor faţă de ideea de a salva ţările scufundate în datorii, cum este Grecia.
Aproape trei sferturi dintre participanţii la sondaj s-au declarat împotriva unor State Unite ale Europei în cadrul cărora Berlinul ar fi nevoit să cedeze în mai mare măsură din suveranitate către instituţiile UE. Totodată, 59% dintre ei au afirmat că se opun cedării de prerogative bugetare către Bruxelles.
Alegătorii din Germania, principalul contributor la bugetul european şi cea mai mare economie a continentului, par sătui să arunce miliarde de euro pentru a preveni intrarea în faliment a unor ţări ca Grecia din cauza datoriilor acumulate, notează Reuters.
Sondajul a indicat de asemenea că peste două treimi dintre germani se opun lansării de euroobligaţiuni, iar un procent similar consideră că Germania ar trebui să organizeze un referendum înainte de a ceda din prerogative către UE.
O serie de politicieni proeminenţi, între care ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble, au evocat un referendum cu privire la transferul de competenţe către UE, care ar fi primul din Germania de după cel de-al doilea război mondial, mai aminteşte Reuters.
În fine, în pofida crizei şi a rezervei faţă de planurile de salvare a ţărilor cu datorii, 54% dintre participanţii la sondajul din Germania au apreciat că moneda unică europeană este un lucru bun.
Sondajul a fost realizat la 27-28 iunie, chiar înaintea summitului european de săptămâna trecută.


Articole înrudite