Germania şi Luxemburg au criticat, luni, decizia unei instanţe din Turcia de a transforma Hagia Sophia, monument înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, în moschee, transmite DPA, citat de Agerpres.
Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a declarat că decizia Turciei de a reveni la statutul de moschee pentru Hagia Sophia, care din 1935 şi până în prezent a funcţionat ca muzeu, reprezintă un pas înapoi făcut de Ankara în relaţiile sale cu Uniunea Europeană, dar şi în ceea ce priveşte poziţia Turciei în lume.
"Este o lovitură împotriva Alianţei Civilizaţiilor", a susţinut el.
Organizaţia Alianţa Civilizaţiilor, susţinută de ONU, a fost înfiinţată în 2005 la iniţiativa fostului premier spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero şi a liderului politic turc Recep Tayyip Erdogan, pe atunci premier, în prezent preşedinte al Turciei, pentru a sprijini dialogul intercultural şi inter-religios. Obiectivul acestei organizaţii a fost de a aduce laolaltă Orientul şi Occidentul.
"Prin acest gest, Turcia a şters cu buretele paşii făcuţi (în cadrul Alianţei Civilizaţiilor)", a mai susţinut Asselborn, luni, înainte de o întrunire a miniştrilor de externe din cadrul UE.
Criticile autorităţilor germane au fost mai nuanţate, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, limitându-se să precizeze că Berlinul "a luat la cunoştinţă cu regret" decizia instanţei turce.
"Hagia Sophia are o semnificaţie istorică şi culturală uriaşă şi este un simbol atât pentru creştinism cât şi pentru islam, şi considerăm că dialogul dintre aceste două religii este extrem de valoros", a declarat Steffen Seibert pentru presă.
Statutul de muzeu le permitea oamenilor, indiferent de religie, să viziteze liberi acest sit special, a adăugat el.
Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt a precizat că Guvernul de la Berlin aşteaptă acum pentru a vedea cum va fi implementată decizia instanţei de revenire la statutul de moschee pentru Hagia Sophia.
În cursul zilei de vineri, preşedintele turc Erdogan a anunţat că această catedrală din secolul VI va fi retransformată în moschee, după o decizie a unei instanţe în legătură cu această problemă. Preşedintele turc a precizat că moscheea se va deschide pentru credincioşii musulmani la 24 iulie.
Clădirea a fost închisă pentru turişti în cursul zilei de sâmbătă, conform agenţiei turce de presă Anadolu, care a mai relatat că echipe de specialişti ale Ministerului Turismului din Turcia au inspectat domul catedralei şi cele patru minarete ridicate ulterior, după căderea Constantinopolului, pentru pregătiri de redeschidere a sitului ca moschee.