23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul japonez şi compania de electricitate TEPCO au ignorat orice pericol legat de energia nucleară, ceea ce a făcut posibil gravul accident de la Fukushima Daiichi, este concluzia unui raport final al comisiei numite de executivul de la Tokyo privind catastrofa atomică de la 11 martie 2011, informează
Reuters şi AFP.
"Problema principală provine din faptul că firmele de electricitate, între care TEPCO, dar şi guvernul nu au realizat dimensiunea pericolului, dând crezare mitului privind securitatea nucleară în numele căruia un accident grav nu s-ar putea produce în ţara noastră", au explicat membrii comisiei de anchetă desemnată de guvernul nipon.
Documentul, al doilea dat publicităţii în această lună în domeniu, emite serioase dubii privind capacitatea centralelor atomice nipone de a rezista la dezastre, în pofida noilor reglementări în domeniul securităţii nucleare.
"Măsurile de securitate decise după accident au fost detaliate şi se vor materializa în curând. Avertizăm însă forurile competente să continue eforturile asigurând măsuri concrete şi efective" pentru evitarea unor situaţii similare, notează documentul elaborat de o comisie formată din ingineri, savanţi şi jurişti, condusă de profesorul universitar Yotaro Hatamura.
"Atât guvernul, cât şi companiile trebuie să aibă o nouă filosofie privind prevenirea dezastrelor prin adoptarea de noi măsuri care să prevină orice accident major or dezastru (...) indiferent de probabilitatea" producerii unei catastrofe naturale, conchide acelaşi document.
Raportul de 450 de pagini se bazează pe declaraţiile a 772 de persoane implicate, între care fostul premier Naoto Kan.
Un precedent raport, cerut de legislativul nipon şi care a fost publicat la începutul lunii iulie, critica vehement TEPCO (Tokyo Electric Power Co.).
Pe de altă parte, autorităţile nipone investighează operatorul centralei Fukushima sub bănuiala de a-şi fi obligat angajaţii să modifice instrumentele de control pentru a indica un nivel mai scăzut al radiaţiilor, conform AP.
Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au avertizat în mod repetat TEPCO în legătură cu expunerea angajaţilor, încă din prima lună de la dezastru, cel mai amplu de la accidentul nuclear de la Cernobâl, în 1986.


Articole înrudite