Economia Franţei va înregistra anul acesta o creştere de doar 0,1%, faţă de o estimare precedentă ce indica un avans de 0,8% în 2013, a anunţat ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, transmite Xinhua.
Într-un interviu acordat postului de radio Europe 1, oficialul francez a confirmat că executivul de la Paris va prezenta Comisiei Europene la jumătate lunii aprilie datele revizuite privind creşterea economiei şi deficitul bugetar.
Prognoza anunţată de Pierre Moscovici este similară cu cea prezentată în martie de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a revizuit în scădere datele privind evoluţia economiei franceze în 2013, de la un avans de 0,3% la 0,1%.
Moscovici a afirmat că în 2014 creşterea economiei franceze va accelera la 1,2% iar în 2015 ritmul de creştere de 2% va duce la crearea de locuri de muncă.
De asemenea, ministrul francez de finanţe a anunţat că ţinta de deficit bugetar va fi de 3,7% din PIB în 2013 şi de 3% în 2014.
Dacă guvernul ar fi menţinut ţinta iniţială de a înregistra un deficit de 3% din PIB în acest an, măsurile suplimentare de austeritate ar fi adâncit recesiunea, a explicat Moscovici. Acesta a adăugat: „Noi nu vrem asta. Facem eforturi continue pentru reducerea deficitului, este un lucru bun pentru Franţa”.
Deficitul Franţei, a doua mare economie a zonei euro, a scăzut anul trecut la 4,8% din PIB, faţă de 5,3% din PIB în 2011, dar peste ţinta de 4,5% anunţată de Francois Hollande. Deficitul mai mare decât se estima în 2012 face mai dificilă anunţarea unor ţinte mai dure de reducere a deficitului. Guvernul de la Paris are nevoie şi ca economia să înregistreze creştere, pentru a ajuta la redresarea finanţelor publice. După o scădere a Produsului Intern Brut în ultimele trei luni din 2012, datele publicate recent de Institutul de statistică (Instat) arată că declinul va continua probabil anul acesta, după ce cheltuielile de consum au scăzut pentru a doua lună consecutiv în februarie.
După mai puţin de un an de când a preluat mandatul, planurile lui Francois Hollande de reducere a deficitului şi de redresare a economiei au eşuat. Guvernul dă vina pe problemele din zona euro pentru o mare parte din dificultăţile cu care se confruntă Franţa, şomajul ajungând la 10,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.
Guvernul a răspuns la înrăutăţirea situaţiei economiei majorând taxele cu şapte miliarde de euro pentru a încerca să limiteze dificultăţile cu care se confruntă finanţele publice. Dar, susţine ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, dacă guvernul nu ar fi adoptat astfel de măsuri, deficitul ar fi depăşit 5,5% din PIB. Alte majorări de taxe de 20 miliarde de euro au fost introduse de la începutul acestui an.
Dar acum există dovezi că majorările de taxe afectează puterea de cumpărare, Instat anunţând scăderea cheltuielilor de consum anul trecut, pentru prima dată din 1984. Gospodăriile şi-au redus cheltuielile pentru a doua lună consecutiv în februarie, iar nivelul cheltuielilor a fost tot atât de redus ca în iunie 2010. Datoria publică ca procent din PIB a crescut peste limita de 90%, ajungând la 90,2% la sfârşitul anului trecut.
Economia franceză a stagnat în ultimii doi ani, iar rata şomajului a crescut timp de 19 luni consecutiv până la nivelul de 10,6%, un nivel fără precedent după 1999. În pofida situaţiei grave în care se află economia, Hollande a evitat să introducă tăieri de cheltuieli cum au făcut alte state europene şi a anunţat că nu va adopta această cale chiar dacă Franţa va rata în acest an ţinta de deficit de 3% din PIB.