Nu mai este loc de dubii: în pofida crizei din Ucraina, Franţa nu are nicio intenţie de a-şi suspenda livrarea către Rusia a două nave de război tip Mistral. Contractul, în valoare de 1,2 miliarde de euro, nu va face parte din pachetul de eventuale sancţiuni economice ale Uniunii Europene (UE) la adresa Moscovei, notează cotidianul francez Le Monde.
Polemica s-a amplificat în ultimele zile, odată cu demersul Victoriei Nuland, subsecretarul de stat al SUA pentru problemele Europei, care, la 8 mai, a atenţionat deschis Franţa împotriva exportării în Rusia a unor avioane de tip Mistral, prima livrare urmând să aibă loc în octombrie 2014, iar a doua în 2015, precizează publicaţia menţionată. „Ne-am exprimat, în mod regulat şi constant, îngrijoarea noastră în legătură cu acest contract”, a declarat Nuland, în timpul unei audieri în faţa Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor.
Declaraţia a iritat foarte tare Parisul, unde se subliniază în mod insistent că SUA îşi pot permite „să dea lecţii”, potrivit unui diplomat, pentru că ele nu vor avea de suferit de pe urma sancţiunilor impuse Rusiei, cu care au puţine schimburi comerciale şi de care depind şi mai puţin din punct de vedere energetic.
Preşedintele Francois Hollande a lăsat deja să i se întrevadă iritarea, sâmbătă, cu ocazia vizitei sale în Germania, în timpul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu Angela Merkel, cancelarul federal german. „Acest contract a fost semnat în 2011, este în curs de executare şi va fi finalizat în octombrie anul viitor. Pentru moment, el nu a fost pus în discuţie”, a declarat Hollande.
Intervievat vineri de Jean-Jacques Bourdin, Dominique de Villepin, fost premier şi ministru de externe al Franţei, a reacţionat la îngrijorările pe care Washingtonul le-a împărtăşit Franţei în legătură cu programata vânzare către Rusia a unor nave de război de tip Mistral. „Americanii sunt primii care iau, prin intermediul antreprizelor, poziţiile ce trebuie să fie luate: priviţi ce fac ei în Iran”, a declarat De Villepin. Fostul premier şi-a exprimat opinia că Franţa trebuie să onoreze contractul, însă fără a face concesii în problema ucraineană.
Anturajul său a fost şi mai explicit, duminică, 11 mai, în marja vizitei pe care şeful statului francez o desfăşoară la Baku, capitala Azerbaidjanului. „Acest contract a fost semnat, el va fi executat, ruşii l-au achitat, iar o anulare va antrena penalităţi”, caz în care „sancţiunea va viza Franţa”.
Respingând criticile care văd în acest gest o lipsă de fermitate faţă de Rusia, această sursă apropiată şefului de stat francez a declarat că „Franţa şi-a făcut treaba” în ceea ce priveşte criza ucraineană, susţinând o primă serie de sancţiuni individuale din partea UE împotriva unor responsabili politici ruşi şi ucraineni.
Potrivit Le Monde, acest influent consilier de la Elysee a ţinut de asemenea să sublinieze că avioanele Mistral „nu figurează în inventarul sancţiunilor (economice) de nivelul trei, studiate în prezent de europeni”.
La rândul său, Francois Hollande a precizat în faţa presei, duminică, în capitala azeră, ceea ce ar putea declanşa această nouă fază de sancţiuni împotriva Rusiei. Dacă alegerile prezidenţiale din 25 mai, din Ucraina, nu se vor putea desfăşura din cauza 'provocărilor' sau „intruziunilor”, va fi „necesar să se treacă la un alt nivel de sancţiuni”, a spus Hollande, adăugând că, în opinia sa, „alegerile din 25 mai vor avea loc”.
Prin urmare, şi navele de război Mistral vor fi livrate Rusiei, conchide Le Monde.