25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Criza alimentară globală, din ce în ce mai proeminentă, a determinat dublarea preţurilor în ultimii ani, iar opinia împărtăşită de cei mai mulţi oameni de ştiinţă se referă la schimbările climatice, ca fiind parte dintr-o ecuaţie în care se mai află creşterea populaţiei şi accesul din ce în ce mai rar la o sursă de apă potabilă.
Deşi preţurile s-au mărit şi în Statele Unite, cei mai mulţi americani nu conştientizează gravitatea problemei. Fapt dovedit de cifre, care spun că 40% din mâncarea din SUA este aruncată la gunoi, iar din 1974 cantinatea de mâncare pe care o iroseşte o persoană a crescut cu 50%, informează Live Science. În tot acest timp, una din şapte persoane se duce la culcare cu stomacul gol. Foamea ucide mai mulţi oameni decât SIDA, malaria şi tuberculoza la un loc. Problema e mai gravă în ţările aflate în curs de dezvoltare, dar are mai multe implicaţii dincolo de ţările sărace. Oamenii de ştiinţă avertizează de mai mulţi ani că încălzirea globală cuplată cu cererea tot mai mare de apă potabilă, poate creea o criză alimentară. Un studiu din 2007 arată că schimbările climatice pot cauza foamete care poate da naştere războaielor.
Trei pătrimi din populaţia ţărilor subdezvoltate trăiesc cu 2 dolari pe zi. „Creşterea preţului mâncării va duce la o criză alimentară în acele ţări (ţările subdezvoltate), unde oamenii îşi dau trei sferturi din bani pe mâncare”, au declarat oficiali ai ONU.
Aşa cum au arătat o mulţime de cercetări, creşterea populaţiei depăşeşte producţia de alimente, iar în lume mai sunt puţine terenuri pe care se poate cultiva. La această problemă se adaugă încălzirea globală din cauza căreia fenomenele extreme, care distrug recoltele, sunt din ce în ce mai violente. Şi, de parcă nu ar fi fost destul, proiectul ”Green Revolution”, care a dublat de mai multe ori producţia de cereale în decursul secolului 20, a fost oprit, pe motiv că problema a fost rezolvată, iar banii alocaţi proiectului au fost daţi în altă parte.
Populaţia globului în anul 1959 era de 3 miliarde de locuitori. Acum a ajuns la 6.92 de milioarde, iar până în 2044 va ajunge la 9 miliarde. În acest context nevoia de mâncare va creşte cu 70%. Experţii prevăd un viitor sumbru dacă nu se iau măsuri cât mai curând. Potrivit unui raport ONU, publicat luna trecută,  schimbările climatice vor adăuga încă 10-20% la totalul oamenilor care mor de foame, până în 2050. „Până în 2050 ne aşteptăm să avem cu 24 de milioane mai mulţi copii care suferă de malnutriţie, din cauza încălzirii globale -  cu 21% mai mult decât dacă nu ar fi existat această încălzire”, se arată în raport
Speranţa stă în producătorii japonezi care experimentează creşterea culturilor în mediu steril. Alte experimente constau în controversatele alimente modificate genetic. De asemenea se vorbeşte despre pornirea unui alt proiect, asemănător lui ”Green Revolution”, prin care se vrea creerea culturilor rezistente la fenomenele meteo extreme. Totodată, trebuie imbunătăţită distribuirea alimentelor. Aproximativ o treime din totalul producţiei este irosită anual.
Nina Fedoroff, consilierul lui Condoleezza Rice, în timpul manadalului lui Bush făcea, în anul 2009, o declaraţie îngrijorătoare: „Sunt prea mulţi pe această planetă. Trebuie să continuăm să ţinem în frâu rata creşterii populaţiei, pentru că planeta şi-a atins limita de sustenabilitate.”

Articole înrudite