25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fluturi mutanţi descoperiţi la Fukushima
Fluturi mutanţi descoperiţi la Fukushima
Oamenii de ştiinţă au descoperit o creştere a picioarelor şi mutaţii ale formei aripilor la fluturii care au fost colectaţi după accidentul din 2011 de la 2011 Fukushima. Legătura dintre mutaţii şi substanţele radioactive a fost demonstrată în experimentele de laborator, relatează BBC.co.uk.
La două luni după explozia de la centrala nucleară Fukushima din martie 2011, o echipă de cercetători japonezi au adunat 144 de fluturi adulţi Zizeeria maha din 10 locaţii din Japonia, printre care şi zona  Fukushima. Atunci când a avut loc accidentul, fluturii adulţi se pregăteau să treacă prin iarnă ca larve. Comparând mutaţiile descoperite la fluturii colectaţi din diferite locaţii, echipa a descoperit că zonele în care se găsea o cantitate mai mare de radiaţii adăpsteau fluturii cu aripi mai mici şi ochi dezvoltaţi neregulat.
“Se credea că insectele sunt foarte rezistente la radiaţii. Aşa că rezultatele noastre au fost neaşteptate”, a declarat cercetătorul Joji Otaki de la Univeritatea Ryukyus din Okinawa.
Echipa profesorului Otaki a crescut apoi fluturii la o distanţă de 1.750 km depărtare de la locul accidentului, unde radiaţiile artificiale puteau fi detectate cu greu.
Pe măsură ce fluturii creşteau, au fost descoperite anomalii care nu mai fuseseră observate la generaţiile precedente ce proveneau din zona Fukushima, cum ar fi antenele cu malformaţii, pe care insectele le foloseau pentru a explora mediul şi a-şi căuta semenii.
Şase luni mai târziu au adunat alţi adulţi din 10 locuri diferite şi au descoperit că fluturii de la Fukushima prezentau o frecvenţă de apariţie a mutaţiilor dublă faţă de cei găsiţi după accident.
Echipa a concluzionat că această frecvenţă mai mare de apariţie a mutaţiilor se datorează hranei contaminate, dar şi materialului genetic transmis de către părinţi, chiar dacă mutaţiile nu erau evidente la generaţiile anterioare.  Aceştia au studiat fluturii pe o perioadă mai mare de 10 ani.
Cercetătorii intenţionau să folosească speciile cercetate ca indicatori de mediu, înainte de a avea loc accidentul de la Fukushima, pentru că studiile arătaseră că acestea erau foarte sensibile la schimbările de mediu.
Dar descoperirile datorate ultimului studiu au arătat că radionuclizii eliberaţi în accident afectează grav dezvoltarea fiinţelor, chiar şi după dispariţia reziduurilor datorate radiaţiilor.
Tim Mousseau, biolog la Universitatea din Carolina de Sud a explicat că “Studiul este important şi ne copleşeşte cu implicaţiile sale atât asupra oamenilor, cât şi asupra comunităţile biologice din Fukushima. Observarea mutaţiilor şi a anomaliilor morofologice pot fi explicate doar prin prisma expunerii la contaminanţi”.
Descoperirile echipei japoneze sunt în concordanţă cu studiile anterioare care au indicat că păsările şi fluturii sunt repere importante pentru a investiga impactul pe termen lung al contaminanţilor radioctivi asupra mediului.

Articole înrudite