17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Finanţele Reginei Elisabeta a II-a, în colimatorul parlamentarilor britanici
Finanţele Reginei Elisabeta a II-a, în colimatorul parlamentarilor britanici

Parlamentarii britanici au cerut marţi Casei Regale a Reginei Elisabeta a II-a să-şi reducă cheltuielile şi să rezolve problema întârzierii lucrărilor de renovare a proprietăţilor sale, transmit AFP şi Reuters.
Potrivit raportului Comisiei pentru conturi publice (PAC), Casa Regală a înregistrat un deficit de 2,3 milioane de lire sterline în 2012-2013, la un buget de 31 de milioane de lire sterline.
„Din 2007-2008, Casa Regală şi-a redus cheltuielile cu 16% în cifre absolute, însă 11% s-a datorat unei creşteri a veniturilor sale, şi numai 5% diminuării propriu-zise a cheltuielilor”, a comentat Margaret Hodge, preşedinta comisiei, însărcinată cu examinarea aşa-numitului „Sovereign Grant”, sistemul financiar care subvenţionează monarhia britanică.
„Cu un know-how sporit în probleme comerciale, estimăm că există posibilitatea de a face mai mult cu mai puţin, de a reduce mai mult costurile şi de a susţine mai eficient programul reginei”, a adăugat ea.
Raportul PAC subliniază de asemenea că sunt necesare mari sume pentru a menţine la un anumit nivel „bunurile patrimoniale de importanţă naţională”, precum Mausoleul închinat Reginei Victoria şi Prinţului Albert de la Londra, care aşteaptă de peste 18 ani să fie renovat.
Palatul Buckingham, cu o vechime de peste 300 de ani, necesită la rândul său câteva lucrări: din acoperişul galeriei sale de tablouri se produc scurgeri - există găleţi de apă pentru când plouă, cazanele de încălzire au peste 60 de ani, iar palatul este plin de azbest, potrivit comisiei.
În ceea ce priveşte Castelul Windsor, este nevoie de renovarea unei părţi importante din acoperiş şi a sistemului său de alimentare cu apă.
„Casa Regală trebuie să se gândească serios la chestiunea lucrărilor de întreţinere întârziate”, a precizat Margaret Hodge. „Avem impresia că regina nu a fost servită corespunzător de către Casa Regală şi de către Trezorerie, responsabilă de examinarea minuţioasă a finanţelor şi administraţiei sale”, şi-a exprimat ea regretul, subliniind în numele comisiei că Trezoreria nu şi-a respectat „obligaţiile”.
O purtătoare de cuvânt a Casei Regale a răspuns că aceasta „a fost însărcinată de PAC în 2009 să-şi sporească veniturile pentru a completa finanţarea primită de la guvern. Acest lucru a fost făcut cu succes”.
Reducerea întârzierilor la lucrările de mentenanţă în Palatul Regal este o prioritate majoră pentru Casa Regală, a precizat ea.


Articole înrudite