17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europa ar putea deveni urmãtoarea superputere economicã în deceniul 2020-2030
Europa ar putea deveni urmãtoarea superputere economicã în deceniul 2020-2030

Europa este pregãtitã sã devinã urmãtoarea superputere economicã în deceniul 2020-2030, devansând state precum SUA, estimeazã directorul firmei de consultanþã Europe Economics, Andrew Lillico, citat de CNBC, care noteazã însã ºomajul record ºi creºterea slabã a PIB din uniunea monetarã europeanã.

"Aºa cum anii '80 au fost deceniul Japoniei, anii '90 deceniul SUA, iar urmãtorii zece ani ai Chinei, perioada 2020-2030 ar putea fi deceniul european. Cred cã fundamentele zonei euro luatã pe ansamblu sunt mai puternice decât cele ale SUA ºi Marii Britanii. (...) Zona euro a fost într-o poziþie mai bunã sã reziste evenimentelor din ultimii ani, fãrã sã tipãreascã bani la scara întâlnitã în alte state", a afirmat Lillico.

Dupã criza financiarã declanºatã în 2008, þãrile din toatã lumea încearcã sã-ºi restructureze ºi sã-ºi reechilibreze economiile. Îndatorarea ridicatã a statelor ºi bãncilor a împins zona euro în 2011 într-o recesiune prelungitã. Statele Unite au înregistrat în aceastã perioadã o creºtere economicã modestã, economia fiind însã susþinutã de lichiditãþile masive introduse de Rezerva Federalã în sistemul financiar.

Banca Centralã Europeanã a respins metoda folositã în Statele Unite, achiziþii de obligaþiuni în prezent de 85 de miliarde de dolari pe lunã, dar a redus puternic dobânzile ºi a asigurat fonduri uriaºe bãncilor prin operaþiuni de refinanþare.

ªomajul din zona euro se situeazã la 12,1%, faþã de 7% în 2007. În comparaþie, SUA au o ratã a ºomajului de 7,3%. Îndatorarea raportatã la PIB este estimatã de FMI în acest an la 95% pentru zona euro ºi 108% pentru SUA.

Motivul optimismului ºefului Europe Economics este restructurarea masivã care are loc în zona euro, scrie CNBC. O uniune bancarã se aflã în fazã incipientã, iar statele zonei euro se apropie politic tot mai mult.

"Pânã la sfârºitul acestui deceniu, Uniunea Europeanã îºi va fi rezolvat mare parte din dificultãþile politice. Va fi pe calea de a deveni un stat confederal, dacã nu cumva se va fi ajuns deja acolo", a adãugat Lillico.

Schimbãrile structuale, precum reformele de pe piaþa muncii, reducerea salariilor în sectorul public ºi a deficitelor guvernamentale, sunt unele din mãsurile care ar putea permite economiei zonei euro sã înfloreascã în urmãtorul deceniu, a mai spus el.


Articole înrudite